Utenriksminister Mike Pompeo langet ut mot Tyrkia under Natos utenriksministermøte. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB 

USAs utenriksminister Mike Pompeo gikk tungt ut mot Tyrkia under utenriksministermøtet i Nato, ifølge kilder som deltok på videomøtet.

En offisiell amerikansk talsmann ville verken bekrefte eller avkrefte noe som helst av hva Pompeo sa under videokonferansen tirsdag. Men godt informerte, ikke navngitte kilder sier til nyhetsbyrået AFP at meningsutvekslingen mellom de to landene var opphetet.

Tyrkia har den siste tiden pådratt seg kritikk for sin oppførsel i tvisten med Nato-partner Hellas om hvor territorialgrensen går i Middelhavet. Regjeringen i Ankara har også fått motbør for sin støtte til Aserbajdsjan i krigen med Armenia.

Mange NATO- og EU-land, med unntak av Frankrike, har vært forsiktige i sin kritikk av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan av frykt for at krisen skal trappes opp. Men Pompeo brant angivelig ikke inne med noe i ordskiftet med utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

Sentrale aktører på møtet sier at Pompeo beskyldte Tyrkia for å spille på Russlands side ved å kjøpe avanserte S-400-raketter, til tross for sterk motstand fra Nato. Han ba også Tyrkia om å oppføre seg mer som en alliert og ikke undergrave forsøk på å opptre samlet.

– Pompeos innlegg var ganske kort, men desto mer klart, sier en deltaker til AFP. Han vil ikke stå fram ved navn, da det ikke er i tråd med takt og tone å avsløre hva som blir sagt under et lukket møte.

Amerikansk UDs versjon av hva som skjedde, nevner ikke Tyrkia, men Pompeo har ved flere anledninger i det siste vært kritisk til mye av det Erdogan foretar seg.

 

Kjøp Asle Tojes bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.