Pengedryss over norske aviser. Klassekampen er årets vinner. Dagbladet Pluss er årets taper. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Medietilsynet har fordelt årets produksjonstilskudd til avisene. Klassekampen får hele 43 millioner i tilskudd, mens Fiskerbladet får syv millioner mer i tilskudd enn i 2019. Det er Medietilsynet som opplyser om dette i en pressemelding.

Totalt får 152 aviser til sammen 358 millioner kroner i støtte i år, mot 318 millioner kroner til vel 155 aviser i 2019. Av økningen på 40 millioner kroner går 30 millioner kroner til lokalavisene.

– Dette er i tråd med føringene i mediestøttemeldingen om at mer av støtten skal gå til små, lokale aviser, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Document søker som kjent ikke om pressestøtte, men foretrekker å klare seg uten statlige midler. I pressemeldingen til Medietilsynet opplyses det om tapere og vinnere i årets tildeling:

Størst økning for Fiskeribladet

Klassekampen får også i år mest støtte, med nesten 43 millioner kroner i tilskudd, noen hundre tusen mer enn i fjor. Fiskeribladet er den publikasjonen som får størst økning i år. Med knappe 12,8 millioner kroner får avisen nesten sju millioner kroner mer enn i fjor, altså nesten en dobling.

– Grunnen til den store økningen er at Fiskeribladet nå får uttelling for alle nettutgavene sine etter at avisen har omorganisert virksomheten, sier Velsand.

Bergensavisens opplagsvekst gir nesten to millioner kroner mer i støtte, og med nesten 37 millioner i tilskudd får avisen nest mest av støttemottakerne i 2020.

Størst prosentvis reduksjon får Dagens Perspektiv, som mister 20 prosent av støtten på grunn av en nedgang i opplaget. Det tilsvarer en reduksjon på 1,2 millioner kroner.

Tre nye aviser inn og fire ut av ordningen

Tre nye aviser få støtte i år. Medietilsynet har vurdert at nettavisen Medier24 og de to lokalavisene Rana No og Porten.no  kvalifiserer til å komme inn i ordningen. De får henholdsvis 1,8 millioner, 1,6 millioner og 1,4 millioner kroner i støtte. Medier24 skriver særlig om medier, journalistikk, kommunikasjon, sosiale medier og teknologi. Rana No er en redaksjonell uavhengig nettavis med base i Mo i Rana, mens Porten.no er en heldigital, uavhengig regionavis for Indre og Ytre Sogn.

Medietilsynet konkluderte i likhet med i 2019 med at Dagbladet Pluss og Nett.no ikke kvalifiserte for produksjonstilskudd fordi publikasjonene ikke oppfylte kravene til formål og innhold.

Fire aviser forsvant ut av støtteordningen i 2020. Søgne og Songdalen Budstikke ble lagt ned ved årsskiftet, Finnmark Dagblad søkte ikke om tilskudd, mens Lindesnes og avisa Bladet hadde for høyt overskudd til å kunne motta støtte.

 

Les også:

Ingen skattepenger til pupper bak betalingsmur

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.