Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

I alt får 152 aviser får til sammen 358 millioner kroner i støtte i år, mot 318 millioner kroner til vel 155 aviser i 2019. Over 215 millioner kroner av støtten går til de ti største mottakerne. Av økningen på 40 millioner kroner går 30 millioner kroner til lokalavisene.

Klassekampen er enkeltavisen som får mest støtte med nesten 43 millioner kroner, mens støtten til Fiskeribladet øker mest, med nesten 7 millioner kroner. Til sammenligning har Norges største og viktigste uavhengige avis, Document.no, fått null – 0 – kroner i støtte.  Men så har vi da heller ikke søkt, fordi vi vi er uenige i kriteriene som gir staten for mye styring.

Vi ønsker å være uavhengige av myndighetene, så vi fritt kan kritisere nettopp myndighetene.

Årsaken til at Fiskeribladet får økt støtte, er at støtten er koblet til opplagstall, og dette viktige riksmediet med stor almen interesse (ironi) nå får uttelling for nettutgaven sin, etter at avisen har omorganisert virksomheten.

Til sammenligning har Document.no vært en gasellebedrift i flere år på rad, og vokser fortsatt.

Tre nye inn i ordningen. Fire aviser ut. 

Bergensavisens opplagsvekst gir nesten 2 millioner kroner mer i støtte, og med nesten 37 millioner kroner i tilskudd får avisen nest mest av årets støttemottakere. Størst prosentvis reduksjon får totalt ukjente ukeavisen Dagens Perspektiv, som mister 20 prosent (1,2 millioner) av støtten på grunn av en nedgang i opplaget. Avisen selger under 6000 eks, mot Document.no som leses av over 500.000 hver måned.

Tre nye aviser får støtte i år. Medietilsynet har vurdert at nettavisen Medier24 og de to lokalavisene Rana No og Porten.no kvalifiserer til å komme inn i ordningen. De får henholdsvis 1,8 millioner, 1,6 millioner og 1,4 millioner kroner i støtte, mens Dagbladet Pluss og Nett.no ikke kvalifiserte for produksjonstilskudd fordi publikasjonene ikke oppfylte kravene til formål og innhold.

Fire aviser forsvant ut av støtteordningen: Søgne og Songdalen Budstikke ble lagt ned ved årsskiftet, Finnmark Dagblad søkte ikke om tilskudd, mens Lindesnes og avisa Bladet hadde for høyt overskudd til å kunne motta støtte. Gud forby at aviser skal gå med overskudd i Norge.

Document.no er helt avhengige av at leserne ikke er gratispassasjerer, men faktisk betaler for sannheten. Hadde 20% av leserne våre betalt 200 i måneden, kunne vi doblet innsatsen.

Hadde vi hatt inntektene til Klassekampen, ville vil antagelig blitt Norges største og viktigste riksavis.

Det koster å være fri og ærlig.

Her er årets beste julegave til deg selv eller andre: 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.