Michael Bloomberg. Foto: REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Først forsøkte han å kjøpe seg plassen som Demokratenes presidentkandidat. Så ville han kjøpe en demokratisk seier i Florida, Texas og Ohio. Det eneste han oppnådde, var å bruke svimlende 1 milliard dollar på å dumme seg ut. Åpenbart finnes det grenser for hva man kan betale seg til.

Det foreligger så langt ingen endelig fasit for valget i USA. Kanskje må det hele avgjøres i retten, selv om pressen allerede har prøvd å erklære det hele som ferdig. De har som kjent fått sin kandidat, og dermed vil de gjerne avblåse all videre diskusjon omkring valget. Dessverre har mediene misforstått sin egen rolle og hvordan et demokratisk system faktisk fungerer.

Men uansett hvordan prosessen skulle utvikle seg, er det en del slutninger som allerede nå kan trekkes fra USA-valget.

Verken Biden eller Trumps leir fikk det slik de hadde håpet på. Et rekordjevnt race med omdiskuterte resultater er ingen ønskesituasjon for noen av partene, og heller ikke for nasjonen.

Men den overlegne Biden-seieren både pressen og de ubegripelig inkompetente meningsmålingsinstituttene skråsikkert hadde forutsett, uteble totalt. Deres prognoser og «ekspertvurderinger» viste seg å være om mulig enda mer håpløse enn i 2016.

Her har også norske medier, som VG, NRK og andre, gått totalt i baret nok en gang. Deres kunnskaper har vært på et så lavt nivå at ordet pinlig ikke er i nærheten av å strekke til. Hvordan er det mulig å ha så lite innsikt i noe man dekker daglig i over ett år?

Men heller ikke Trumps «red wave» materialiserte seg slik en del republikanere hadde spådd. Ingen av partene oppnådde det deres tilhengere hadde håpet.

Hvem som er valget vinner, er ennå ikke formelt avklart. Men det er en del tapere som allerede nå peker seg ut.

For eksempel er neppe Nancy Pelosi særlig fornøyd med det hele. Hun hadde sett for seg et valg der både Kongressen og Senatet ville endres betydelig i Demokratenes favør, noe som ikke ser ut til å ha skjedd. Pelosi kan faktisk risikere å miste sin plass som Speaker i Kongressen. Dette er imidlertid ikke endelig avklart. For Pelosi kommer dette på toppen av at republikanske Amy Coney Barret nylig ble utnevnt til ny dommer i høyesterett, mot Pelosis rasende protester og innbitte intrigemarkeri.

Pelosi fremstår med andre ord som alt annet enn en vinner i valget. Hennes jubel over Bidens antatte presidentskap virker påtatt og halvhjertet.

På taper-skaIaen kan hun likevel ikke måle seg med sin søkkrike partifelle Michael Bloomberg. Hans rolle i 2020-valget er nesten tragikomisk.

Først forsøkte han seg som kandidat i Demokratenes nominasjonsvalg.

Med et nokså uklart politisk budskap og en temmelig ubehjelpelig fremtoning, hjalp det lite med massiv pengebruk på reklame og annen promotering. Han fremsto fullstendig sjanseløs på alle måter, og minnet om en fisk på land. Bloomberg røk derfor tidlig ut av nominasjonskampen, og hans kandidatur må beskrives som en patetisk flopp.

Men Bloomberg var slett ikke ferdig med dette valget. Han hadde åpenbart ubegrenset med penger å svi av. Disse brukte han på å kjøpe seg oppmerksomhet og ha en «rolle» i det hele. Det er kanskje en trang som kan oppstå når man er god for 54,9 milliarder USD (2020) Forbes. Han skal være verdens 16. rikeste person, ifølge samme magasin.

Derfor kastet han seg inn i valget på Bidens side i de viktige statene Florida, Texas og Ohio. Her skulle det bli demokratisk sier, med Bloombergs hjelp.

Hans bidrag var å kjøre massive reklamestunts til fordel for Biden. Ifølge Business Insider skal han ha brukt vanvittige 115 millioner USD bare på dette.

Resultatet ble en klar Trump-seier i alle de tre statene. Bloombergs innsats og (bunnløse) investeringsvilje viste seg helt mislykket, også her.

Alt i alt har Bloomberg ifølge Business Insider blåst ca. 1 milliard USD i dette valget, uten at det kan pekes på resultater av betydning. Annet enn å etterlate inntrykket av en mislykket figur med for mye penger.

«Mike Bloomberg spent over $1 billion this election cycle, but he doesn’t have much to show for it», skriver Business Insider syrlig.

Bloomberg kan muligens glede seg over at Joe Biden til slutt kan flytte inn i Det hvite hus. Men selv har han tapt alt han har prøvd på i denne kampen. Blakk er han uansett neppe blitt. Kanskje er han på banen igjen om fire år.

Man kunne kanskje flire av det. Men mest av alt virker det nesten litt trist.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

 

Vi trenger DITT bidrag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.