«Islam i Norge – kan broer bygges?» er temaet for lørdagens høyaktuelle dialogmøte i Drammen. Arrangører er Muslimsk Dialogforum og Sian (Stopp islamiseringen av Norge). Møtet begynner kl. 16 og foregår uten publikum, men strømmes live av Document TV.

Vi har tekniske problemer, men her er møtet via TaPPelinNo:

Reaksjonene på møtet er delte. Dialogprest Ivar Flaten kaller det en merkedag:

Når Lars Thorsen og ledelsen i SIAN nå har sagt ja til å delta i en dialog med Yousef Gilani og hans Muslimsk Dialogforum (MDF) på Drammensbiblioteket lørdag, er det en merkedag og en begivenhet. (Drammens Tidende)

Aftenpostens kommentator, Frank Rossavik, kommenterte arrangementet rett etter det ble kjent, i slutten av juli. Han var ikke positiv:

Muslimske ledere er uenige om hvorvidt det er klokt å debattere med Sian. Svaret er nei, mest sannsynlig ikke. (Aftenpostenbetalingsmur)

Sians leder, Lars Thorsen, fikk et kort svar på trykk i Aftenposten:

Dersom allmennheten ikke får høre alle ytringer, er de heller ikke i stand til å stille spørsmål ved godheten i for eksempel det narrativet Rossavik er betalt for å selge til befolkningen. (Aftenposten)

Siden møtet ble berammet i juli har det skjedd mye som har skjerpet frontene mellom ytringsfrihetens forsvarere og islamske ledere. Fredag 2. oktober holdt Emmanuel Macron en tale der han sa at kampen mot islamisme er en «gjenerobring».

Macron kaller kampen mot islamismen for en «gjenerobring»

Dette fikk Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, en mann som ikke er fremmed for å se seg selv som en «gjenreiser» av gammel islamsk storhet, til å rase.

Erdogan kaller Macrons tale om islam «en klar provokasjon»

Fredag 16. oktober fikk den franske læreren Samuel Paty brutalt skåret halsen over av en ung tsjetsjensk muslim. En uke etterpå var minst syv andre muslimer siktet for medvirkning.

Frankrike reagerte med sjokk og vantro, men torsdag skjedde det igjen. Etter dager med rasende demonstrasjoner i mange muslimske land, med krav om boikott av franske produkter, var det denne gang en ung tunisisk asylsøker som på det mest bestialske vis drepte tre uskyldige mennesker – tre kristne – i Notre Dame-katedralen i Nice.

Protestene mot tegningene overdøver drapene

Dialog i et slikt klima fylt med hat synes vanskelig, men lørdag vil altså Sian og Muslimsk Dialogforum forsøke.

Møtet overføres direkte (strømmes) på Documents YouTube-kanal fra kl 16.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.