Storyboard måler engasjement i sosiale medier, det vil si summen av delinger, kommentarer og likes. Dette er ikke et øyeblikksbilde, det er topplisten de siste 30 dagene. Den første kolonnen viser gjennomsnittlig engasjement per sak. Skjermdump, Storyboard.

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit leser ikke Document og Resett, sier hun til TV 2.

– Jeg leser dem ikke. Jeg forholder meg ikke til dem. Jeg tror de har et smalt publikum. Jeg tror fortsatt tilliten til de brede mediene i Norge er veldig, veldig sterk, sier Skartveit.

– Og det er en trøst, legger hun til.

Skartveit er opptatt av at samfunnet er polarisert, og vil gjerne «prøve å bevare et ordskifte hvor vi klarer å bygge en bro, klarer å bygge en felles virkelighetsforståelse i det norske samfunnet».

Skartveit er VGs politiske redaktør. Det er hennes jobb å være godt orientert i det politiske landskapet. Hvordan er det mulig uten å lese de eneste frie mediene i landet? De eneste mediene av noe størrelse som ikke mottar støtte og subsidier fra myndighetene?

VG holder seg med en politisk redaktør som nærmest boikotter de viktigste opposisjonelle stemmene på høyresiden. Tror Skartveit at dette er effektiv metode for å motvirke polarisering og «bygge en bro»?

Hanne Skartveit under fremleggelsen av VGs evaluering av avisens dekning av Giske-dansevideoen. Foto: Berit Roald / NTB

Programlederne Anne-Kat Hærland og Pål T. Jørgensen i TV 2s serie «Hekta på Trump»er ute etter å finne ut hvorfor noen støtter Donald Trump. I første episode drar de til Lista for å oppsøke det norsk-amerikanske miljøet der.

Deretter intervjuer de VGs politiske redaktør Hanne Skartveit.

Jørgensen introduserer temaet fake news, og spør om mediene bidrar til å splitte folket.

– Mange opplever at den verden, det ståstedet de har, ikke blir reflektert i media, og det har blitt et mer og mer polarisert samfunn, også i Norge men det er langt mindre polarisert her enn i USA, sier Skartveit.

– Ja, enn så lenge, da, repliserer Hærland.

– Ja, det er det vi må beskytte. Jeg er veldig opptatt av, i min rolle som politisk redaktør, å prøve å bevare et ordskifte hvor vi klarer å bygge en bro, klarer å bygge en felles virkelighetsforståelse i det norske samfunnet. Og langt på vei har vi det, sier Skartveit.

Jørgensen spør om hun tror Trump kan vinne valget, Skartveit svarer at, ja, hun er redd for det.

– Men det er jo et fenomen, også i Norge, at du har en gruppe som kaller vanlige medier for mainstream media, som man ikke kan stole på, og så har vi fått «alternative medier» som Resett og Document. Hva synes du om det? spør Pål T. Jørgensen.

– Jeg leser dem ikke. Jeg forholder meg ikke til dem. Jeg tror de har et smalt publikum. Jeg tror fortsatt tilliten til de brede mediene i Norge er veldig, veldig sterk, sa Skartveit. Og det er en trøst, sier VGs politiske redaktør.

– Men du får jo da ekkokamre? sier Jørgensen.

– Men jeg holder fast ved at jeg tror det er relativt smalt. Og du har alltid hatt de strømningene. Men nå får vi et helt annet utløp fordi vi har sosiale medier og du har disse som bare kan etablere en nettavis.

– De er der, og sånn er det, sier Skartveit.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂