Nytt

Michael Gove (i midten) forlater det tredje møtet med EU-UK Joint Committee i Brussel. Foto: AP Photo / Francisco Seco / NTB scanpix

Storbritannia vil klare seg fint om landet forlater EU uten en avtale, mener brexitminister Michael Gove. Han utelukker likevel ikke videre forhandlinger.

Grove sier søndag at han fortsatt håper på en frihandelsavtale, dersom EU er villig til å endre kravene sine.

– Jeg vil ha en avtale, og jeg ønsker å ferdigstille en. Men begge sider må inngå kompromiss for at vi skal kunne få til en avtale. EU gjør ikke dette nå, sa Grove til britiske Sky News.

«No deal»-motvilje

Uttalelsen kommer til tross for at statsminister Boris Johnson fredag sa at han var klar til å trekke Storbritannia ut av EU uten en avtale på plass.

– Det er ikke mitt foretrukne valg, skrev Gove om en «no deal»-brexit i et innlegg i avisa Sunday Times søndag.

– Men om valget er mellom en løsning som binder hendene våre på ubestemt tid, eller et alternativ hvor vi kan forme vår egen fremtid, så er det ikke et valg i det hele tatt. Og å gå ut på australske vilkår er et utfall vi i stadig større grad er forberedt på, skriver han videre.

WTO-avtale

Johnson sa fredag at Storbritannia bør forberede seg på en handelsavtale med EU lik den Australia har, som «baserer seg på enkle prinsipper om global frihandel», skriver Reuters.

En slik avtale innebærer at Storbritannia vil handle med EU på vilkårene til Verdens handelsorganisasjon (WTO). Det vil medføre økte tollsatser og trolig betraktelige prisøkninger.

Mer enn 70 britiske næringslivsorganisasjoner, som sammen representerer mer enn 7 millioner arbeidstakere, forsøker søndag å overtale politikerne til å gjenoppta forhandlinger og lande en avtale, skriver Financial Times.

Fastlåst

Organisasjonene som har skrevet under på oppropet, representerer en rekke sektorer. Bilindustrien, flyindustrien, landbruket, legemiddelindustrien og teknologibransjen er blant dem som er representert.

Forhandlingene mellom Storbritannia og EU har i ukevis vært fastlåste. De to sidene klarer blant annet ikke å bli enige om konkurranseregler eller håndheving av reglene og rettighetene europeiske fiskere skal ha i britiske territorialfarvann.

EUs sjefforhandler Michel Barnier og hans britiske motstykke David Frost skal mandag møtes for å diskutere «strukturen» i de videre brexit-forhandlingene.

– Ballen er på hans banehalvdel, sa Grove om Barnier.

 

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!

Kjøp Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!