Nytt

Einar Gelius i Lom stavkirke. Foto: Vidar Ruud / NTB

– Vi vet veldig lite om hva som forkynnes i dag i en del moskeer i Norge, påpeker Einar Gelius. Presten vil ha en kartlegging av hva som formidles og praktiseres.

HRS har intervjuet Gelius på Lillehammer, hvor han jobber som prest.

Intervjuet ble gjort før drapet på Samuel Paty i Paris. Tsjetsjeneren Abdulak Ansorov, som er mistenkt for drapet, ble skutt og drept. Ni slektninger av ham er arrestert. En moské har kommet i søkelyset for å kunne ha oppviglet til angrepet, skriver Hege Storhaug.

Gelius oppfordret nylig statsminister Solberg og kulturminister Raja til å ta folks frykt for islam på alvor.

– Når du ser hvordan fremtredende muslimer, også imamer, tolker islam, hvordan de praktiserer islam, det er det som skaper frykt hos oss. Det er klart, jeg møtte ingen terrorister på Vålerenga, muslimene der levde stille og fredelige liv. Men det er nok mye av det som skjer i moskeene som vi egentlig ikke har full oversikt over. Det er der mye av tankegodset produseres. Og det har vi veldig liten oversikt over. Jeg tror at kanskje det er der vi må begynne. Gå inn og se mer hva er det som egentlig skjer, hva er det som forkynnes i moskeene, sier Gelius.

Norge har et vanvittig raust system som gir statsstøtte til alle godkjente trossamfunn, påpeker Gelius. Han synes man må undersøke hva vi er med på å finansiere over skatteseddelen.

– Som det har vært gjort med kirka mange ganger og kristne menigheter. Med en gang man får høre at en menighet er mot homofile eller kvinnelige prester, så stiller man spørsmål ved det offentlige tilskuddet. Med en gang er politikerne der med «vi kan jo ikke støtte noe slikt». Så det er klart at det må være legitimt å gå inn og undersøke hva det er man egentlig støtter. Og hva er det disse ulike moskeene faktisk forkynner? Det vet vi jo ikke. Og det bør vi faktisk undersøke, fastslår Gelius.

Intet politisk parti på Stortinget har etterlyst det Gelius gjør: En ideologisk kartlegging av moskeenes budskap til borgere i Norge, skriver Storhaug.

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.