De muslimske trossamfunnene må gi en definisjon av islam, oppfordret kjendisprest Einar Gelius i Debatten på NRK torsdag. Skjermdump NRK.

– Disse som bedriver terror, henviser til Koranen, sa kjendisprest Einar Gelius i Debatten på NRK torsdag. – Og mens kristendommen har endret seg i takt med samfunnsutviklingen, har islam stått på stedet hvil.

Debatten torsdag hadde overskriften «Profeten Muhammed i klasserommet», og med det bestialske drapet på læreren Samuel Paty som bakteppe, var Gelius opptatt av at voldsmenn som utøver slike handlinger, henter tankegodset sitt fra Muhammeds voldsideologi, slik profetens ideologi er beskrevet i Koranen.

– Han var en voldsideolog. Det må vi ikke glemme, sa Gelius i Debatten.

Kjendisprest Einar Gelius viste selv til at han har drevet dialogarbeid med moskeene i flere tiår, og at han selv var den første norske presten som inviterte muslimer til gudstjeneste. Gelius etterspurte økt kontroll av moskeene i Norge, og poengterte at vi ikke vet hva som sies eller forkynnes i norske moskeer. Han etterlyste en definisjon av islam, og mente vi har mye å frykte dersom religionen som forkynnes i norske moskeer, finner sin islam-definisjon i Iran eller Saudi-Arabia.

– Jeg vil fram til at vi skal ha åpenhet om disse spørsmålene, og jeg er ingen muslimhater, sa presten.

Islamsk Råd unnlot å svare på Gelius’ spørsmål om hva som skal skje med blant annet personer som er homofile eller konverterer fra islam.

– Vi må forholde oss til norsk kontekst, svarte Islamsk Råds leder Abdirahman Diriye.

Gelius mente at det var viktig å se på hvordan islamske tekster oppfordrer til vold, og viste til Frankrikes stenging og kontroll av franske moskeer i etterkant av Paty-henrettelsen.

– Vi må gå inn og undersøke hva som skjer i moskeene. Det vet vi ikke her i Norge, poengterte Gelius.

 

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂