Nytt

Å antyde at nordmenn er spesielt hatefulle mot muslimer, kan ikke stå uimotsagt, skriver prest Einar Gelius. Foto: Berit Roald / NTB

Prest og forfatter Einar Gelius mener regjeringens «Handlingsplan mot diskriminering av, og hat mot muslimer» antyder at nordmenn er spesielt hatefulle mot muslimer. – Vi trenger en åpen, ærlig, konkret og usminket debatt om islams forhold til vårt demokrati og menneskerettighetene, skriver Gelius.

I et leserinnlegg i Dagbladet torsdag angriper prest og forfatter Einar Gelius regjeringens nye handlingsplan. Gelius mener at handlingsplanen opererer med et premiss som stemmer dårlig med hvordan nordmenn møter muslimer, og at det ensidige fokuset på nordmenns hat har lite for seg:

Handlingsplanen har utvilsomt mange gode hensikter, men å antyde at nordmenn er spesielt hatefulle mot muslimer, kan ikke stå uimotsagt.

Også i Norge finnes både miljøer og enkeltpersoner som med ord og handlinger sjikanerer og provoserer muslimer, men disse elementene er heldigvis svært marginale. Nordmenn flest er både rause, inkluderende og åpne i forhold til nye kulturer og religioner, og Norge har lange tradisjoner for å vise humanitet og nestekjærlighet overfor flyktninger og fremmede – både her hjemme og ute i verden.

Reell frykt for islam

Gelius hevder at det ville vært nyttigere om politikerne var villige til å spørre om hvorfor frykten for islam er stor, ikke bare i Norge, men i hele Europa. Frykten for islam kan være helt reell, skriver Gelius, og peker på hvordan islam framstår i det offentlige rom i vesten. Gelius trekker fram Danmarks statsminister Mette Frederiksen, som offentlig har gått ut og sagt at sharia ikke hører hjemme i Danmark.

Gelius peker videre på hvordan muslimer selv har erfaringer med «hykleriet innen islam»:

Den dansk-kurdiske forfatteren Sara Omar har gjennom sine bøker «Dødevaskeren» og «Skyggedanseren» fortalt uhyrlige historier om æresdrap, voldtekt, muslimske gledesekteskap, pedofiliringer, psykisk og fysisk vold. Bøkene er et kraftig og personlig oppgjør med den mørke delen av islam og undertrykking av kvinner og barn. Koranen har lært meg hva jeg faen ikke skal finne meg i, sier Omar.

Også terrorhandlinger i Allahs navn er en del av islam som norske politikerne vegrer å ta debatten om, påpeker Gelius:

En 18 år gammel pakistaner skadet alvorlig to personer med en kjøttøks i nærheten av de gamle redaksjonslokalene til Charlie Hebdo. Han ville sette fyr på disse kontorene.

I forbindelse med angrepet, uttalte den franske innenriksministeren, at «vi er fortsatt i krig mot islamistisk terrorisme» (Gerald Dermanin på Facebook 25.09.), skriver Gelius i Dagbladet.

Feil fokus av regjeringen

Gelius mener den norske regjeringens fokus på nordmenns hat mot muslimer blir feil når islam ikke bare er en religion, men et totalitært system, og at politikerne må ta høyde for dette bakteppet når de skal forstå nordmenns frykt for islam:

Når regjeringen nå legger fram en ambisiøs handlingsplan, så bør man ta på alvor frykten for islam i Norge i dag: Hva frykten bunner i, hvilke konsekvenser frykten fører til og hvordan man skal komme frykten til livs. Det innebærer at vi må få en åpen, ærlig, konkret og usminket debatt om hvordan islam skal forstås og tolkes i vår tid – og islams forhold til vårt demokrati og menneskerettighetene.

Vil Abid Raja og Erna Solberg og resten av regjeringen ta den debatten?

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.