Chris Wallace slet med å lede debatten i Cleveland, delvis fordi han gjorde seg selv til aktør. 29. september 2020. Foto: Olivier Douliery/Reuters/NTB scanpix

Dana Bash satt som rammet av lynet. Jake Tapper sa at det vi hadde vært vitne til, var en nasjonal vanære. Wolf Blitzer sa at det var et åpent spørsmål om det ville bli flere debatter. Alle tre programvertene i CNN agerte anstand som skulle disiplinere et uskikkelig barn: USAs president.

Dana Bash hentet frem en historie om en mor som hadde sett debatten med sin syvårige datter. Datteren hadde på et tidspunkt begynt å gråte og gått gråtende til sengs. Tenk at voksne mennesker kan behandle hverandre slik!

Vi er tilbake på 1800-tallet, der de kondisjonerte var sjokkert over arbeiderklassens råskap. Derfor bygget de mentale murer så de slapp å se og høre dem. Dagens urbane borgerskap gjør det samme.

Som på cue – stikkord – sier medier over hele den vestlige verden det samme. Norske, svenske og danske medier er fulle av det samme gnålet. Virker det? De har en rykning i munnviken. De er ikke sikre. Hvor mange er det som tenker som Trump?

De har grunn til å være nervøse. En måling for et par måneder siden viste at 66 prosent av velgerne ikke tør å si sin mening i det offentlige rom. Blant Republikanere er tallet hele 74 prosent. Vi vet altså ikke hvor opinionen ligger. Det er store mørketall. I stedet for å fokusere på det demokratiske underskuddet, velger mediene å fortie det.

Det er disse menneskene Trump appellerer til. Hans budskap retter seg mot dem. Han tror han vet hva de tenker og føler.

Samme undertrykte mening finnes i Vest-Europa. Sjokkerende lave 12 prosent ser på Dagsrevyen. Men det er ingen debatt om at NRK får 6 milliarder av statsbudsjettet. NRK har gått fra å være folkeopplysere til å bli spindoktorer for en virkelighet stadig færre tror på.

Når man vel har gjennomskuet dette skuespillet, finnes det ingen vei tilbake til NRK.

Hele det norske journalistkorpset er enige om Trump. De hører derfor ikke at det finnes en betydelig understrøm som reagerer på den massive fordømmelsen. Hvis Fox News neste år skulle komme til Norge, ville det kunne flytte opinionen.

Journalistene vil gjerne ha folk til å tro at de som forsvarer Trump, er aparte eller far right.

Men det er nok å se på twitterfeeden i USA for å oppdage massiv kritikk mot Chris Wallace, programleder fra Fox.

På et tidspunkt sier Trump selv:

“I guess I’m debating you, not him, but that’s OK, I’m not surprised.”

Foran tv-skjermene satt det andre og så det samme:

Det fortsatte på the Ingraham Angle, der Laura Ingraham kommenterte at presidenten også måtte parere angrep fra moderator. Hvis ikke Trump hadde forsvart seg, hadde han blitt overkjørt. Som Newt Gingrich sa: De vil du skal være en høflig konservativ som svarer når du blir spurt og ellers oppfører deg pent. Imens plukker de deg fra hverandre.

Trump er ikke med på notene. Han er gladiatoren. All kritikken er bare et bevis på at han lykkes.

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.