Microsoft Founder Bill Gates, German Chancellor Angela Merkel, Prime Minister of Norway, Erna Solberg and Tedros Adhanom, Director-General of World Health Organization (WHO) pose for a family photo at the 10th World Health Summit 2018 event in Berlin, Germany, October 16, 2018. REUTERS/Fabrizio Bensch

Aftenposten har gått i de ensidige interessers tjeneste. Det gjelder naturligvis det amerikanske presidentvalget. Alle som leser norske aviser, hører på norsk radio og ser norsk TV må få inntrykk av at dersom ikke Joseph Robinette «Joe» Biden jr. og hans Demokrater går seirende ut av presidentvalget, så vil Donald John Trump og hans republikanere i løpet av fire år ødelegge USA og resten av verden. Massemediene har nå over lang tid drevet sin ensidige propaganda til et nivå som gjør at alle lesere, lyttere og seere tror på deres svart/hvitt presentasjoner. Det er ille. Men det er enda verre at mediene nå fullt og fast tror på sin egen propaganda. Det har gått så langt at alle overgrep som gjøres av det russiske, kinesiske og iranske regime (og all annen faenskap som foregår ellers i verden) blekner mot journalistenes elendighetsbeskrivelser av USA (det siste en moromann i NRK gravalvorlig bringer til torgs er at den amerikanske middelklassen har utviklet dårlig ånde).

For noen måneder siden presenterte professor Ian Shapiro, Yale, sin siste bok på Litteraturhuset i Oslo. Han fikk også det unngåelige spørsmålet om hva han synes om president Donald Trump i en avpasset høflig, men litt nedsettende tone. Professor Shapiro svarte at hvis man ser bort fra presidentens geberder og twitter-meldinger, vil man se en president som hver dag leverer på det republikanske partis program, at 92 prosent av republikanerne støtter sin president og at, om presidenten skulle falle fra, så vil sannsynligvis hans parti forsøke å fortsette i samme spor. Denne utvekslingen fant ikke veien inn i norske aviser. Dersom det var norske journalister til stede, har de trolig ansett professoren som dårlig informert om amerikanske forhold.

Mandag den 28. september 2020 brakte Klassekampen en artikkel over to sider som kaster lys over foran omtalte fenomen. Artikkelen omfatter et interessant stolpediagram som viser hvordan amerikansk presse og ARD (Tyskland), Financial Times (Storbritannia) og BBC behandlet president Donald Trump gjennom de første 100 dagene av hans presidentskap. CNN, NBC, CBS, New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, Financial Times og BBC hadde en 70 – 90 prosent negativ vinkling på alle nyhetssaker som omhandlet presidenten.  Med 89,5 prosent scorer ARD høyest (hjertesukk: dersom Aftenposten hadde vørt med i undersøkelsen ville vi nok sett tallet 99). Selv FOX hadde en negativ vinkling på 52 prosent. Min anmerkning: Alle forhold som omtales i Klassekampens artikkel er og blir verre nå som valgkampen er i gang. Medienes tilgrising av presidentvalget kan bli ganske ille. Og i rettferdighetens navn: Presidenten gir tilgrisingen god næring. 

Avisene fremstiller presidenten som inkompetent, løgnaktig og umoralsk. The Washington Post fører en daglig journal over presidentens løgner. På mange måter er CNN verst. Da psykiatriprofessor Allen Frances fra Duke opptrådde i programmet «Reliable Sources» hevdet han, uten at programlederen grep inn, at det det er en forferdelig hån mot psykiatriske pasienter å bli satt i bås med president Trump. Dessuten hvitmaler mediene kritikere av presidenten. Eksempelvis ble Mitt Romney presentert i pressen som en dyremishandlende røverbaron den gangen han var presidentkandidat, mens han nå – som Trump-kritiker – blir presentert som en hvit ridder. Dessuten ser pressen ut til å neglisjere at den selv er avslørt for å fare med løgnaktig propaganda i forbindelse med de usanne beskyldningene mot presidenten om at han har samarbeidet med Russland. 

I artikkelen opplyses det at kun 7 prosent av amerikanske journalister er republikanere (dersom norske medier hadde vært med i undersøkelsen ville president Trump nok kunne regnet med at 1 prosent av journalistene hadde gitt ham upartisk behandling).

Det er ikke umulig at pressens behandling av president Donald Trump vil knuse tilliten til journalistfaget.

Det er et par forhold som bør vekke særlig interesse her på berget. Kan det være slik at ARD representerer Tysklands holdninger. Kan det i så fall være slik at Tysklands holdninger gir næring til norske holdninger? Kan det være slik at dette kan medføre at JA til EU-fløyen bruker den hissige anti-Trump stemningen til å skape avstand til Det Nordatlantiske Fellesskap og NATO gjennom en tilnærming til EU, NORDEN og FN? Dersom noe sånt er i emning, hvilket jeg tror, setter pressen og politikerne SIKKERHETEN til Det Nord-Atlantiske Fellesskap, NATO og Norges i fare. Hverken den sikkerhetspolitiske situasjon eller Forsvarets begredelige forfatning inviterer til et slikt eventyr.   

 

 

Av Steinar R. Paulsen

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.