Kurt Oddekalv tror demonstrasjonene mot vindkraften vil kunne bli voldelige etter politiets aksjoner mot vindkraftmotstanderne. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

– Aktivismen mot vindkraftutbygging på norsk jord er i endring, sier leder av Norges Miljøvernforbund Kurt Oddekalv, til Document. Det som hittil har vært fredelige og lovlige demonstrasjoner, er i ferd med å ta en ikke-fredelig vri.

Oddekalv mener det er politiet som presser frem den nye aktivismen, ved å løpe vindbaronenes agenda. Folk forhindres å benytte nærområdene på Haramsøya, for at anleggsdriften skal drives fremover uten forstyrrelser.

– Politiet driver opp voldsspiralen. De rolige menneskene har holdt igjen de voldsomme, men jeg har en anelse om at dette kan bli skikkelig Texas, sier Oddekalv.

– Jeg har jobbet i 37 år for å unngå det som skjer på Haramsøya nå. Vi har alltid fulgt loven, en lov som har virket og vi har vært stolt av politiet som fellesskapets beskyttere, men det de gjør for vindkraftutbygging, endrer det dramatisk.

Oddekalv sier Norges Miljøvernforbund er opptatt av norsk lov, og han mener en aktiv bruk av lovverket for å drive aktivisme, er den beste praksisen.

– Så lenge loven selv følger loven, så beskytter vi den. Lovløse tilstander er noe vi aldri har ønsket. Men både på Frøya og nå på Haramsøya er det bevist vi står overfor en ny type politi og at vi er på vei mot en politistat.

Hindrer anleggsarbeid

Politiet i Møre og Romsdal innfører kommende mandag oppholdsforbud rundt vindkraftutbyggingen på Haramsøya.

– Politiet hindrer folk å bruke turområdene på Haramsøya?

– Ja, det er helt latterlig. De har ingen grunn til å benytte seg av stalinistiske metoder. Folk har ikke gjort noe annet enn å parkere biler foran, de har ikke knust ruter eller gjort noe galt.

Bakgrunnen for forbudet er at aktivister har hindret vindkraftutbyggingen, skriver politiet i en pressemelding. Blant annet skal biler blitt hindret i å kjøre i land fra fergen.

– Det har vi lov til. Alle menneskene som bor på Haramsøya får en nedsatt verdi på eiendommen med rundt 40 prosent. Det betyr at de blir bundet fast til å bo der resten av livet, og må høre på støyen fra vindturbinanlegget. Det er ingenting i norsk lov som beskytter innbyggere mot dette.

Ny aktivisme

Oddekalv er klar på at de ikke ønsker å drive med voldelig aktivisme, men at situasjonen nå tilspisser seg som følge av politiets bortvisning.

– Vi har snakket med folk som er for en helt annen type aktivisme enn det vi har drevet hittil. Jeg anbefaler ikke å drive med vold, men det kan hende folk blir nødt til det når loven ikke virker skikkelig. De er fratatt menneskerettighetene på Frøya og Haramsøya, det blir helt feil, sier han og fortsetter:

– Det mangler ikke aktivister som ønsker å gå hardere til verks, men jeg har alltid sagt at vi ikke behøver det fordi vi vinner med lovlige midler. Når de inndrar de lovlige midlene, slik som politiet nå gjør, så kan situasjonen raskt bli annerledes. Det blir en helt annen form for aktivisme enn det vi har i dag. Vi har hatt føring fram til nå, vi har vært fungerende rådgivere for Haramsøya, men som fredens apostel blir vi tilsidesatt.

– De skal få det hardt.

– Har politiet lov til å sperre av offentlig natur på denne måten?

– De er høye og mørke og finner ikke på noe annet å gjøre enn å stenge av området. Vi har jo ikke nok politi, men politiet jakter på vindkraftmotstandere på Frøya i stedet for å ta tak i for eksempel festglade ungdommer i Trondheim. Fellesskapet tar store skader av dette, svarer Oddekalv.

– Politiet aksjonerte og kastet folket i fengsel uten grunn. Politiet må passe på, for det er de som bestemmer hvilke midler vi andre bruker, sier han og legger til:

– Når man ser på det som skjer på Frøya, skal de skal være glade for at det er langt fra Bergen til Frøya og Haramsøya, egentlig.

 

 

Kjøp T-skjorter her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.