Dokumentaren «Pengespesialistene» knuste legevirksomhetene til avtalespesialistene Håvard Skjærvik og Jens Kratholm. På jakt etter nok en SKUP-pris brukte Brennpunkt-redaksjonen alle midler for å selge inn historien om at høye refusjoner beviser ondskap. Skjermdump NRK.

Ruset på egne hypoteser klarte NRK Brennpunkt å få en vinner i TV-verdenen. På jakt etter nok en SKUP-pris og seere manipulerte de statlige myndigheter , privatpersoner og andre leger.

Et ordtak skal ha det til at pressen går over lik. Selv om ingen har omkommet som en følge av NRK Brennpunkts kampanje-dokumentar  «Pengespesialistene», ligger skjebnene strødd i dens kjølvann.

Hvor langt det er rimelig å gå for å selge avanserte fagvurderinger inn som ondskap, likegyldighet og griskhet, og hvilken effekt har kampanjejournalistikken for de enkeltpersonene som utleveres i media med fulle personopplysninger? I en serie artikler vil jeg se nærmere på NRK Brennpunkts metoder, samarbeidspartnere og ofre.

NRK har som en av få norske medieredaksjoner råd til å holde seg med en egen dokumentarredaksjon. De har produsert mye god gravejournalistikk og hentet seg mange priser, men dokumentaren «Pengespesialistene» fortjener ingen pris.

En fri presse har som en av sine viktigste oppgaver å stille ubehagelige spørsmål, spesielt til dem som sitter med makt og penger, slik som avtalespesialistene. Det er nettopp ved eksponering av lyssky aktivitet at den kan holdes i sjakk, og enkeltpersoner må tåle ubehagelig oppmerksomhet i jakten på sannheten.  Men det forutsetter at pressen nettopp jakter etter sannheten og ikke bruker alle midler for å undergrave den.

Første artikkel i serien publiseres onsdag.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.