Et bilde av en TIPH-observatør fra januar 2019. Foto: Mussa Qawasma / Reuters /NTB Scanpix

Palestinske hotelleiere vil gå til sak mot Norge for å få dekket utgifter til utbedring av hotellet som var hovedkvarter for observatørstyrken TIPH i Hebron.

Eierne av Hotel Al Mazan Tower mener det vil koste over 11,5 millioner kroner å reparere skadene, skriver Dagens Næringsliv.

Det dreier seg angivelig blant annet om fuktskader, mugg, utslitte møbler og manglende rengjøring. TIPH hadde ansvaret for vedlikeholdet i de elleve årene hotellet ble brukt som hovedkvarter.

Eierne varsler nå søksmål både mot den norske stat og tre av de norske TIPH-lederne. I henhold til leiekontrakten skal uenigheter løses i en voldgiftsdomstol i Oslo.

Pressetalsperson Ane Lunde i Utenriksdepartementet sier TIPH mente de overleverte bygningen i god stand i henhold til leiekontrakten før styrken ble oppløst.

– Dersom det hadde foreligget skader som TIPH i henhold til leieavtalen var ansvarlig for, ville TIPH også hatt det juridiske ansvaret. TIPH som rettssubjekt eksisterer imidlertid ikke lenger, sier Lunde til Dagens Næringsliv.

Hotelleiernes advokat i Norge, Stephan L. Jervell, mener derimot at landene som etablerte TIPH, har ansvaret for å utbedre skadene.

TIPH overvåket i en årrekke den spente situasjonen i Hebron på den okkuperte Vestbredden. I fjor fikk den norskledede styrken beskjed av Israel om å forlate byen – noe som utløste negative reaksjoner både fra Norge, andre land og de palestinske selvstyremyndighetene.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.