Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

På dagens pressekonferanse om koronaviruset sa helseminister Bent Høie (H) at ingen bør skamme seg for å ha korona. Helseministeren burde benyttet anledningen til å be innvandrerbefolkningen skjerpe seg i stedet for å unnskylde «folk som glemmer seg».

Det er det harde ordskiftet som gjør det vanskelig for folk å være ærlige om egen smittestatus, og som får folk til å unnlate å teste seg, påsto helseministeren på fredagens pressekonferanse. Ingen skal føle skam, mener ministeren:

– Det er et hardt ordskifte. Jeg er redd for at det kan gjøre det vanskeligere å stoppe smitte. Skyld og skam har aldri vært til hjelp i kamp mot smittsomme sykdommer, tvert imot, sa Høie.

Her tar ministeren grundig feil. Å skamme seg kan tvert imot være disiplinerende. Psykologspesialist Jon T. Monsen har forklart skamfølelsens funksjon godt i forskning.no:

Skammen hjelper oss å regulere og tilpasse egen atferd slik at vi kan leve relativt harmonisk sammen i et større samfunn. Den hjelper oss rett og slett å passe inn. I tillegg kan skamfølelsen motivere oss til å ønske å endre oss og å bli bedre.

Innvandrere topper koronastatistikken

Document skrev tidligere denne uken om Koronasmitte etter bryllupfest med bare kvinner til stede. Smitteutbruddet er ikke unikt. Folkehelseinstituttet fører statistikk over koronasmittede og -innlagte ved norske sykehus:

Blant de bekreftede covid-19-tilfellene med kjent fødeland (9017, 99 %) er det 28 % som er født utenfor Norge (2565). Blant disse er det flest personer med fødeland Somalia (483), Pakistan (216), Afghanistan (121), Irak (117), Sverige (100), Iran (99), Polen (89), Filippinene (88), Eritrea (75) og Tyrkia (75). Blant tilfellene i uke 30 (51) som er født utenfor Norge, er det flest personer med fødeland Jugoslavia (12), Serbia (7), Pakistan (7) og Irak (5).

Andelen rapporterte tilfeller blant utenlandsfødte har økt over tid. I uke 27–30 var det 49 prosent av de meldte tilfellene som var født i utlandet, mot 42 prosent de foregående 4 ukene (uke 23–26). I uke 30 utgjorde utenlandsfødte 55 % av meldte tilfeller.

Når antallet rapporterte tilfeller prosentvis øker dramatisk mer i innvandrerbefolkningen, så handler det om at de håndterer situasjonen annerledes enn majoritetsbefolkningen. Dersom man tror det er Allahs vilje dersom man blir syk grunnet manglende smittevern, bør det ikke bagatelliseres eller bortforklares av helseministeren.

Høie understreker at hvem som helst kan glemme seg, være uheldige og bli smittet. Men å ignorere smittevern er ikke «å glemme seg». Det er å være direkte usolidarisk og unnlate å ta del i den dugnaden smittevern er.

– Jeg vil si dette til deg som frykter at du er smittet: Du skal ikke skamme deg, du skal teste deg. Slik tar du ansvar og hindrer smitten i å bre seg, sa Høie.

Vel, Høie, å ta ansvar innebærer å følge smittevernreglene i utgangspunktet.

Helsedirektør Bjørn Guldvog ser ifølge NTB med bekymring på det økende tallet på koronasmittede her i landet. Han mener dette blir krevende i tiden som kommer.

Helsedirektøren viste under en pressekonferanse fredag til at både tallet på smittede øker og at flere må i karantene.

– Jeg er bekymret for det. Vi har ventet at vi kan få utbrudd, men vi må samtidig erkjenne at vi står i et balansepunkt. Den friheten vi har hatt i sommer, er ikke lettkjøpt. Det er ikke slik at vi kan unngå å følge smitterådene, unngå å være hjemme når vi er syke, ikke vaske hendene og ikke holde sosial distanse i tiden fremover, sier han.

Akkurat slik er det. Ironisk nok er det eksperter på skam som bør bør skamme seg mest. Høie kan jo spørre en representant eller to fra skamkulturen om skam har noe for seg. De vet at det virker.

Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.