Obama foran kisten til John Lewis i Atlanta, Georgia, 30. juli. Foto: Alyssa Pointer/Reuters/Scanpix

Barack Obama benyttet begravelsen til John Lewis til å gå inn for å rive dagens valgsystem og erstatte det med et system der Demokratene vil styre til evig tid.

Grunnlovsfedrene bygget inn kontrollmekanismer i styresettet for at ikke en del skulle bli for sterk. En av bremsene er filibuster-regelen i Senatet som sier at et flertall må bestå av 60. Det garanterer at lover må ha tverrpolitisk støtte.

Obama brukte segregeringslovene i Sørstatene som brekkstang til å avskaffe dagens system.

Det var meget demagogisk.  Obama sa at svartes rettigheter er under press i dagens USA. Han sammenlignet Trump med Edgar Wallace, Demokraten som var tilhenger av raseskille. Obama ofret ikke mye tid på hvilket parti Wallace tilhørte – det samme som ham selv. I stedet sa han at Trump liksom Wallace sender føderalt politi for å undertrykke svarte. Det er ahistorisk. Den føderale regjeringen sendte føderalt politi og soldater for å beskytte svarte mot Demokraten Wallce. Den rollebesetningen og parallelliten Obama forsøkte å skape, holder ikke mål.

Obama var lett å gjennomskue: Han vil at alle som bor i USA skal ha rett til å stemme. Det vil gi 22 millioner illegale stemmerett og sørge for at Demokratene vinner valg i uoverskuelig fremtid. Obama sauser dette inn i borgerrettsretorikk fra 60-tallet. I virkeligheten er det en rå maktpolitiker som taler.

Obama said Democrats should go beyond that legislation and also enact laws making voter registration automatic, granting the vote to ex-convicts, and making Election Day a national holiday, among other changes.

“And if all this takes is ending the filibuster, another Jim Crow relic, in order to secure the God-given rights of every American, then that’s what we should do.”

Obama foreslår akkurat det som Tucker Carlson har advart mot: Demokratene vil foreta valgreformer som gjør det umulig for Republikanerne å vinne fremtidige valg.

Obama also hinted at statehood for Washington, DC, and for Puerto Rico, describing them as disenfranchised.

DC residents have a delegate, but not a voting representative, in Congress; residents of Puerto Rico cannot vote in national elections.

Both would likely elect two Democrats to the U.S. Senate if they became states, effectively preventing a future Republican majority.

Allerede nå smaker Obamas tale av ettpartistat: Han vil at «alle» skal kunne stemme, også fanger. Republikanerne har nødtvunget gått med på det, men på betingelse av at de betaler hva de skylder av bøter og erstatninger. Men det synes Demokratene er for mye forlangt. Det er ikke snakk om noen liten blokk – over 700.000 stemmer.

Obama vil gjøre valgdagen til Nasjonal helligdag. Det lyder allerede som en ettpartistat.

Den Obama som talte i begravelsen er den samme som gikk til Jeremiah Wrights taler i Chicago. Wright raste mot USA og ba Gud ødelegge Amerika.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.