Det kommer stadig nye påfunn i kjølvannet av Black Lives Matter-aksjonene.  

Nå meldes det at det kjente amerikanske pressebyrået Associated Press tar hysteriet rundt Black Lives Matter (BLM) til nye høyder ved hjelp av store og små forbokstaver.

Det brytes stadig nye barrierer i den kampanjen som pågår til støtte for den voldelige ekstremistgruppen Black Lives Matter og alt hva de står for.

Ifølge Fria Tider har det amerikanske nyhetsbyrået AP (Associated Press) bestemt seg for å bruke stor forbokstav når de beskriver svarte mennesker. Derimot skal det benyttes liten forbokstav når det snakkes om hvite.

Det innebærer altså at man skal skrive «Black» om svarte, men «white» om hvite. Det kan synes uklart hva man mener å oppnå med dette, og i hvilken grad dette skal bidra til «antirasisme».

Men en begrunnelse finnes. Fria Tider skriver:

«AP-chefen John Daniszewski uppger i ett blogginlägg att detta beror på att svarta har «starka historiska och kulturella gemensamma nämnare, även om de kommer från och bor i olika delar av världen». Det inkluderar enligt honom «den delade upplevelsen av diskriminering som enbart beror på hudfärg».

Vita människor å andra sidan «delar i allmänhet inte samma historia och kultur, eller upplevelsen av att diskrimineras på grund av sin hudfärg», fortsätter Daniszewski.

Att använda sig av stor bokstav när man beskriver vita riskerar dessutom att «ge legitimitet» åt «vita rasister», påstår han.

Flere andre sentrale aktører i pressen i USA har nylig innført samme praksis. Tidligere har Columbia Journalism Review, Wall Street Journal, New York Times, USA Today, Los Angeles Times, NBC News og Chicago Tribune bestemt seg for å opptre på denne måten i sin journalistiske virksomhet.

Alltid «Black» med stor forbokstav, «white» med liten.

Enkelte andre medier har valgt enn annen variant av denne nye, tidsriktige «forbokstav-symbolikken»:

CNN, Fox News og San Diego Union-Tribune vil benytte stor forbokstav både når det gjelder hvite og svarte. I disse mediene markerer man modig nok at man ikke vil gjøre forskjell, et prinsipp som i senere tid har vist seg å være temmelig kontroversielt i USA. Nå skal det nemlig gjøres forskjell, i favør av svarte.

Det samme oppgis det ifølge Fria Tider at CBS News vil gjøre. Også de vil bruke stor forbokstav i omtalen av begge grupper. Men der har man gjort visse unntak: Når man omtaler «hvite nasjonalister» eller «hvite privilegier», skal det brukes liten forbokstav.

Det er ennå ikke kommet melding om at medier vil skrive navn på politikere med stor eller liten forbokstav, avhengig av om redaksjonen liker vedkommende eller ikke. Logikken ville eventuelt være at man hos CNN skrev «trump», mens Fox News skrev «biden».

I Norge kan det da eksempelvis være naturlig å skrive «sylvi listhaug» i en del redaksjoner.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.