Aktivister i New York er nå i ferd med å få viljen sin. Resultatet er sjokkerende for mange. (Photo by Stephanie Keith/Getty Images)

Etter press fra blant annet Black Lives Matter-bevegelsen, ble politiet i New York City redusert for noen uker siden. Nå er volden i ferd med å komme ut av kontroll. Antall skyteepisoder er fordoblet, og de fleste ofrene er svarte.

Det er den svenske avisen Samnytt som refererer saken, og de forteller om en by preget av økende lovløshet og stadig mer våpenbruk, etter at politistyrken i byen nylig ble kuttet med hele 600 politibetjenter. Færre politifolk på gaten var ment å være et «bidrag mot rasisme».

«Vapenvåldet har exploderat i New York sedan polisen där efter bland annat påtryckningar från Black Lives Matter i mitten av juni upplöste en betydande del av sin polisstyrka.

Antalet skjutningar har mer än fördubblats och en övervägande del av offren är svarta», skriver avisen.

Man henviser til byens egen store avis New York Post , som har alarmerende beretninger om det som nå skjer:

«New York Post (…)  kallar utvecklingen ”chockerande”. Ett av offren, en 35-årig svart man vid namn Jamie Glasgow sköts ihjäl utanför en fest den 17 juni där han hyrts in som DJ. Hans mor är starkt kritisk till att NYPD lyssnat på Black Lives Matter och gjort sig av med hela 600 av stadens brottsbekämpande poliser.»

Kvinnen kommenterer situasjonen slik:

– Jag upplever det som att man lämnar över staden i händerna på de kriminella. Många liv kunde ha räddats, inte bara min sons, säger hon i en intervju med New York Post.

Hun beskriver altså en «en by overlatt til kriminelle».

Samnytt forteller om et annet offer for det som nå foregår:

«En annan svart man som fallit offer för det eskalerande vapenvåldet som en följd av att stora delar av stadens polisstyrkor avskaffats, är en 17-åring som bara några dagar innan hade tagit sin High School-examen.»

Hele denne utviklingen settes i sammenheng med rasisme-kampanjen ledet av gruppen Black Lives Matter:

«New York är en av flera platser i landet som monterat ned sin poliskår efter påståenden från Black Lives Matter-aktivister om rasism inom kåren.

Detta efter att den grovt kriminelle missbrukaren George Floyd avled i samband med att han greps av polis i slutet av maj i Minneapolis då han försökte prångla ut falska sedlar», avslutter Samnytt.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.