Russland har unge nynazister som nærmest straffritt kan drive klappjakt på folk som er svarte i huden, – afrikanere har ikke en sjanse – og ellers folk fra Kaukasus og Sentralasia. Nå er en gjeng tatt som skryter av å ha drept så mange at politiet til å begynne med ikke trodde dem.

På dagen studerade han för att lära sig måla religiösa ikoner. På kvällarna jagade 16-åringen och hans vänner icke-slaviska män. Fallet, som nu ska prövas av det ryska rättssystemet, är ett av de grövsta exemplen på rysk «hatkriminalitet» där motivet för våldet och morden enbart är offrens utseende.

Kompisgänget åkte för varje våldsodyssé till olika platser i Moskva för att minska chansen att åka fast. Beroende på humör varierade ungdomarna sin verksamhet från att överfalla offren bakifrån eller provocera fram slagsmål. Dessa slutade ofta med att offret (eller offren) knivhöggs till oigenkännlighet. Huvudmannen har självt uppgett att det flera gånger fanns ögonvittnen till morden, men att ingen tordes ingripa utan bara gick fort förbi.
..
Men efter det att nitton människor hade mördats var det äntligen ett ögonvittne som reagerade. En armenisk köpman hade överfallits med kniv och mördats utanför sin bostad. Då polisen kom till platsen fick den upplysningar om vilken spårvagn mördarna, 16-åringen och hans kamrat, hade åkt med från brottsplatsen. När spårvagnen hade utrymts fann polisen två unga män vars kläder var nersölade med blod.

Själv har huvudmannen sagt att planen var att «rensa stan» på folk med icke-slaviskt utseende, med vilket i första hand menas män från Kaukasien eller Centralasien.

Men spørsmålet er: hvor får de sine ideer fra? Og hvorfor kan de operere nesten fritt.

Moskva skulle «rensas»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂