Føderalt politi med narkokongen Teodoro Garcia Simental, som var beryktet for å oppløse sine ofre i syre. Foto: Eliana Aponte/Reuters/Scanpix

For å bekjempe korrupsjon og narkotikasmugling overlater Mexicos president ansvaret for landets havner og grensestasjoner til forsvaret.

President Andres Manuel Lopez Obrador kunngjorde overdragelsen under et besøk i havnebyen Manzanillo på Stillehavskysten. Byen har vært utskipingshavn og åsted for noen av de største beslagene av narkotika og kjemikalier for narkoproduksjon det siste tiåret.

Havne- og grensekontroll føyer seg inn i rekken av nye ansvarsområder Lopez Obrador har gitt landets væpnede styrker.

– Vi har fattet denne beslutningen på grunn av dårlig styring av havnene, korrupsjon og narkotikasmugling, som forklarer mange av drapene og angrepene her i delstaten Colima, sier presidenten. Colima har den høyeste drapsraten i Mexico, blant annet fordi narkokartellene slåss om kontrollen over havnene og smuglingen.

Det er ikke første gang myndighetene vender seg til forsvaret i håp om å få bukt med narkokartellenes grep om havnene. I 2013 fikk marinen ansvar for havnen i Lazaro Cardenas i delstaten Michoacan etter at det ble kjent at ett av kartellene drev utskiping i stor skala og hadde sin egen godsterminal.

Landet har også slitt i flere tiår med korrupte tollere. I 1991 fikk nesten samtlige av landets 3.000 tollinspektører sparken uten forvarsel.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.