Skjermdump fra politiets video av avhøret.

Multikriminelle somalisk-svenske Qadar Osman Abdi anklager politiet for rasisme og maktmisbruk. «Jeg fikk ikke puste» sa han til TV 2 – som slukte agn, søkke og snøre.

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen reagerer sterkt på TV 2s fremstilling:

– Skjerp dere, TV 2. Jeg hadde forventet mer av dere. Riktignok er det agurktid, men dette er kun dårlig kampanjejournalistikk, skriver han på Facebook.

Bestrider

TV 2 har publisert en videosnutt fra avhøret, hvor politimannen tar halsgrep på Qadar Osman Abdi og legger ham i bakken. Politimannen bestrider påstanden om at 24-åringen ikke fikk puste. Saken etterforskes nå av spesialenheten for politisaker.

Bakgrunnen for politimannens inngrep under et avhør på politihuset i Kristiansand var at Abdi ikke ønsket å gi fra seg en papirlapp med Snapchat-passordet sitt.

Da han ikke ville gi fra seg lappen, gikk politimannen fysisk til verks, viser overvåkingsbilder TV 2 har fått tilgang til. Han tok halsgrep på 24-åringen og fikk lagt ham i bakken sammen med to kvinnelige betjenter.

Abdi ropte flere ganger at han ikke gjorde motstand. I etterkant fortalte 24-åringen at han ikke fikk puste, noe politimannen bestrider.

– Det er etter vårt syn tale om en kortvarig fysisk inngripen der man hører fornærmede snakke gjennom hele hendelsen. At fornærmede ikke fikk puste under hendelsen, er en påstand som bestrides av min klient, sier mannens forsvarer, advokat Carl Henning Leknesund, til TV 2.

Spesialenheten for politisaker etterforsker saken. Politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt har opplyst at saken «etter en konkret vurdering» ikke har fått interne konsekvenser for politimannen.

I avhøret erkjente Abdi oppbevaring av narkotika. Han ble nylig dømt til ti og et halvt års fengsel. Dommen vil bli anket. (NTB)

Qadar Osman Abdi anklager politimannen for rasisme. Overfor TV 2 hevder han at han «blir behandlet annerledes som en ung mann med minoritetsbakgrunn».

– Jeg ser det som skjer rundt i verden og hva politifolk gjør mot unge svarte. Jeg ser det som skjer i USA med George Floyd. Folk tror at maktmisbruk fra politiet ikke skjer i Norge, men det gjør det, sier han.

Journalistikk og troverdighet

En helt grunnleggende del av journalistisk arbeid er å vurdere forskjellige kilder og intervjuobjekters troverdighet. Det er selvsagt ikke gitt at en straffedømt alltid har lavere troverdighet enn en politimann, men i utgangspunktet vil en som både er dømt i en svært alvorlig narkosak og er utvist fra Storbritannia etter soning av en lang straff for utpressing, ha en noe lavere troverdighet enn en politimann.

Men hva med videoen? Videoen viser at politimannen tar halsgrep på Abdi og legger ham i bakken. Hverken mer eller mindre.

På dette koker TV 2 suppen sin.

I går kveld meldte kanalen om «sterke reaksjoner på Stortinget» på saken sin.

– Jeg stiller spørsmål ved om TV 2 gjør jobben sin som en allmennkringkaster når man velger å legge til rette for sånne påstander mot norsk politi, fra personer som ikke driver med noe annet enn kriminalitet, sier Amundsen til TV 2.

– Er du uenig i at politimannen holder et halsgrep i denne videoen?

– Jeg mener det er fullstendig umulig å kunne trekke slutninger på bakgrunn av de sekundene med videomateriale som dere sitter med, svarer Amundsen.

SV: – Tortur

Petter Eide (SV) var en av dem som reagerte, men med en ganske annen konklusjon enn Amundsen. Han mener det er helt irrelevant hva slags lovbrudd Abdi har begått.

– Dette må etterforskes som tortur, sier Eide til TV 2.

Politimannens advokat, Carl Henning Leknesund, reagerte på påstanden om tortur:

– Påstanden fra Petter Eide i SV om at saken må etterforskes som tortur, fremstår – med respekt å melde – som uten forankring i sakens faktum og ute av alle proposjoner, sier Leknesund.

Han sier at påstanden om at fornærmede ikke fikk puste under hendelsen bestrides av hans klient.

«Jeg fikk ikke puste»

– TV 2 burde skamme seg som bruker denne personen som sannhetsvitne og beskylder politiet for rasisme og maktmisbruk, sier Per-Willy Amundsen.

På Facebook skriver han:

Dette er TV2s sannhetsvitne. Dette er personen TV2 ber oss tro på når de indirekte beskylder politiet for rasisme og maktmisbruk. Og ja, i tillegg har de «videobevis» som i realiteten ikke forteller noe som helst. Og TV2 formidler at han sier: «jeg fikk ikke puste». Med andre ord: null troverdighet.

Drar vi ikke kjensel på disse ordene: «Jeg fikk ikke puste»? «I can’t breathe» sier George Floyd gjentatte ganger på videoen av pågripelsen av ham. Floyd døde, noe som skapte en bølge av sympati, opptøyer og riving av statuer. Blant annet.

Avhøret av Abdi ble foretatt i september i fjor, altså lenge før Floyd-saken. Intervjuet med TV 2 er gjort etter. Nå mener Abdi at han ikke fikk puste.

Det er sikkert helt tilfeldig.

 

Oppdatering kl 16.25: I en pressemelding i ettermiddag skriver politidistriktet at politimannen fra 18. juli ikke lenger vil være i politiets tjeneste fordi han går av med pensjon.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.