Kristiansand tinghus. Foto: CarstenR / Wikimedia Commons.

En 24 år gammel svensk-somalier disponerte en leilighet i Oslo der det ble funnet 40 kilo amfetamin. Under et avhør på politistasjonen i Kristiansand benyttet politimannen fysisk press for å få somalieren til å utlevere en lapp hvor passordet til Snapchat-kontoen var skrevet.

I den forbindelse la han siktede i bakken og la seg oppå ham.

TV2 har intervjuet somalieren som gir sin versjon:

– Jeg fikk ikke puste. Han er en stor mann og han la hele kroppsvekten sin oppå meg mens han strammet rundt halsen min. Jeg var livredd, sa mannen til TV 2 etter hendelsen.

Det er ikke ukjent at kriminelle gir en verst mulig fremstilling av politiets oppførsel for å kunne søke om erstatning eller ut fra hevnmotiv.

NTB har valgt somalierens versjon når de skriver:

En nå pensjonert politimann som gikk til angrep på en 24-åring under et politiavhør i Kristiansand for nesten et år siden, er nå tiltalt for vold.

NTB skriver at Spesialenheten har etterforsket politimannen for det de kaller «angrepet» som om det er Spesialenheten som bruker dette begrepet. I neste øyeblikk skriver NTB at Spesialenheten har tiltalt politimannen for «kroppskrenkelse, den mildeste formen for vold i straffeloven, og tjenesteforsømmelse, skriver Fædrelandsvennen.» Det er jo noe ganske annet enn et «angrep».

Politimannens forsvarer Carl Henning Leknesund sier til Fædrelandsvennen at hans klient er overrasket og skuffet over tiltalen. Politimannen har hele tiden nektet straffskyld.

– Det er etter vårt syn tale om en kortvarig fysisk inngripen der man hører fornærmede snakke gjennom hele hendelsen. At fornærmede ikke fikk puste under hendelsen, er en påstand som bestrides av min klient, har advokat Leknesund tidligere uttalt til mediene. (NTB)

Politimannen, som nå er pensjonert, sier det gjaldt om å sikre bevis i en alvorlig narkotikasak.

Somalieren fikk ti år  og fem måneder i Kristiansand tingrett. Hendelsen på politihuset skjedde 5. desember 2019 og dom falt i juli 2020.

 

Kjøp julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.