NTB

Politimannen i 30-årene som er tiltalt for vold i forbindelse med en pågripelse i Kongsberg i 2022, nektet straffskyld da ankesaken startet tirsdag.

– Jeg opplevde en motstand som var voldsom og mer voldsom enn jeg noen gang har opplevd tidligere, sa politimannen da han startet sin frie forklaring under første dag av ankesaken i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

– Jeg slår flere ganger, men ingen av slagene har effekt på Simensen, sier politimannen.

Spesialenheten for politisaker har tatt ut tiltale mot mannen for to tilfeller av grov kroppskrenkelse og grovt uaktsomt brudd på tjenesteplikten etter at han slo Kevin Simensen med knyttet neve, sprayet ham med pepperspray og slo ham i hodet og på kroppen med batong.

Han slo også Simensens kamerat Kristian Teigen to ganger i låret med batong.

Politimannen nekter straffskyld og ble i fjor sommer frikjent under dissens i Buskerud tingrett.

Eskalering på bensinstasjon

Hendelsen skjedde på en Esso-stasjon i Kongsberg natt til 30. oktober 2022, og mye av det som skjedde, ble fanget opp av et overvåkingskamera på bensinstasjonen.

Den oppsto etter at en vekter som hadde kastet ut Simensen fra et utested, mente seg drapstruet av Simensen og henvendte seg til politiet på Esso-stasjonen. Simensen kom til noen sekunder etter.

Politimannen tok tak i armen til Simensen, men da den fornærmede mannen trakk armen til seg, la politimannen ham i bakken ved å spenne bein på ham. Politimannen falt også i bakken under nedleggelsen. Simensen forsøkte imidlertid å reise seg opp igjen, og politimannen begynte da å slå mot hodet med knyttnevene og brukte også pepperspray og batong mot kroppen og hodet hans.

– Frem til pågripelsen av Simensen har jeg aldri brukt pepperspray eller batong i tjenesten, sier politimannen i lagmannsretten.

Han opplevde likevel at verken peppersprayen eller batongen hadde noen effekt.

– Innenfor den lovlige maktanvendelsen

Politimannen sier også at han følte at han først ikke fikk tilstrekkelig bistand i situasjonen fra sine politikolleger som var på stedet.

– Suksesskriteriet for å få kontroll på Simensen var nok folk og at vi var samkjørt i pågripelsen, sier han.

Slagene mot Kristian Teigen kom i forbindelse med at politimannen opplevde at Teigen var aggressiv og blandet seg inn i pågripelsen av Simensen, og at han ikke trakk seg unna da han fikk pålegg om det.

Politimannens forsvarer John Christian Elden mener at klientens maktbruk var innenfor det politiet har lov til.

– Han var hele tiden innenfor den lovlige maktanvendelsen, sier Elden i sitt innledningsforedrag.

Ba om 60 dagers fengsel

Da saken gikk i tingretten, ba aktor Marit Oliver Storeng fra Spesialenheten om 60 dagers ubetinget fengsel for den tiltalte politimannen.

Riksadvokaten valgte å anke frifinnelsen, i tråd med Spesialenhetens innstilling.

Aktor stiller spørsmål ved forsvarervitner

Påtalemyndigheten har i forbindelse med ankesaken kalt inn to nye vitner som ikke var med under tingrettsbehandlingen.

Den ene er mannen som driver utestedet i Kongsberg som Simensen ble kastet ut fra, mens den andre er en politioverbetjent som har erfaring med opplæring i arrestasjonsteknikk.

I sitt innledningsforedrag stilte aktor Marit Oliver Storeng samtidig spørsmål ved flere av forsvarets vitner, blant annet politioverbetjent Arne Guddal som også vitnet i tingretten. Guddal har blant annet undervist i arrestasjonsteknikk og har hatt tilgang til saksdokumentene.

– Jeg vil motsette meg at han skal si noe om bevisene og lovligheten av tiltaltes maktutøvelse. Det er faget han skal forklare seg om, og ikke bevisene i saken.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.