Bistandsadvokat Ida Kristine Kolstad og fornærmede Kevin Winnes Simensen i Buskerud tingrett på Kongsberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Riksadvokaten har besluttet å anke frifinnelsen i politivoldssaken i Kongsberg. Politimannens forsvarer sier han er skuffet.

Som mange hadde ventet, har nå påtalemyndigheten  bestemt seg for å anke den nokså omstridte frifinnelsen i politivoldssaken i Kongsberg.

– Spesialenheten har i dag informert partene om at påtalemyndigheten anker Buskerud tingretts dom 7. juli 2023. Etter ordre fra riksadvokaten vil det bli inngitt en fullstendig anke. Det er i tråd med innstillingen Spesialenheten sendte riksadvokaten tidligere denne uka, skriver sjef Guro Glærum Kleppe i Spesialenheten.

NTB melder om saken.

Det var 30. oktober i fjor at hendelsen fant sted. Etter en konflikt ved et utested, hvorfra hovedfornærmede ble kastet ut, havnet han i et basketak med politimannen.

Politimannen, som er i 30-årene, har stått tiltalt for grov kroppskrenkelse og grovt uaktsomt brudd på tjenesteplikten etter at han slo Kevin Simensen med knyttet neve, sprayet ham med pepperspray og slo ham i hodet og på kroppen med teleskopbatong. Han ble i tingretten frifunnet på alle punkter.

– Skuffet

Frifinnelsen vakte en viss oppsikt, og har blitt heftig diskutert i dagene etterpå. Siden det her var en domsavsigelsen i tingretten, var det derfor ventet at dommen kunne bli anket videre til høyere rettsinstans. Dette har nå skjedd.

Forsvarerne til politimannen bekrefter at de var forberedt på at saken ville bli anket.

– Selv om vår klient har vært forberedt på at det kan komme en anke i saken, er han naturligvis skuffet over at dommen ankes og at han må forberede seg på en ny rettsrunde og den medieoppmerksomheten som følger med det, sier advokatene John Christian Elden og Heidi Reisvang i Elden Advokatfirma i en uttalelse sendt til NTB.

De forsvarer frifinnelsen, og sier at operative polititjenestemenn har et handlingsrom i farlige eller potensielt farlige situasjoner. De mener det ligger i yrkets natur at det ofte må tas raske beslutninger.

– Dersom dette handlingsrommet blir for lite, vil man risikere et handlingslammet politi som vil vurdere egen risiko for straffansvar fremfor å forhindre eller forebygge skade på seg selv eller andre.

Politiets Fellesforbund: – Ikke uventet

Nestleder Ørjan Hjortland i Politiets Fellesforbund er heller ikke overrasket over anken.

– Vi tar dette til etterretning. Det var vel heller ikke uventet sett medieoppmerksomheten og forhåndsbildets som var definert før saken kom i retten, sier han til NTB.

Han sier videre at det er viktig for dem å ta vare på sine medlemmer og det er noe de skal gjøre framover. Samtidig sier han at bildet som ble tegnet i forkant av rettssaken var unyansert og uriktig.

– Vi har stor tillit til rettssystemet og at de tar den riktige beslutningen i sånne saker. Det er viktig for oss, sier Hjortland.

Den siktede ble også frifunnet for erstatningskravet fra de fornærmede. Denne delen av dommen er allerede anket, som Document nylig omtalte, se under.

Les også:   

Kongsberg-fornærmede anker i politivold-saken

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.