Politimannen fra Kongsberg som gikk inn på telefonen til en mann som hadde filmet arrestasjonen av en annen mann, er av Spesialenheten for politisaker ilagt et forelegg på 12.000 kr. Sletting av bevis er et angrep på rettsstaten, sier lederen i forsvarergruppen i Advokatforeningen, Marius Oscar Dietrichson.

En politimann er tiltalt for vold etter hendelsen på Kongsberg i fjor høst. Ifølge tiltalen la politimannen en mann i bakken og slo ham gjentatte ganger i hodet og kroppen med knyttet neve. Mannen er også tiltalt for å ha slått en annen mann med teleskopbatong i låret.

Hendelsen ble filmet av en av de involverte, og det var denne videoen som tjenestepersonen slettet like etterpå. (NTB)

Saken har vakt stor oppmerksomhet og bestyrtelse langt opp i politikernes rekker, etter at Dagbladet og senere flere andre medier publiserte en overvåkningsvideo som viser at politiet brukte til dels kraftig vold mot tre unge menn. Videoen viser også at den ene politimannen pågrep en person som filmet basketaket.

Sent i går kom så Spesialenheten med en ny forføyning mot en av de andre politimennene:

Spesialenheten fant det bevist utover enhver rimelig tvil at A, etter å ha pågrepet B, gikk inn på Bs mobiltelefon og slettet minst ett videoopptak, både fra kamerafunksjonen eller albumet «Nylige» og fra albumet «Nylig slettet».

Spesialenheten mente As sletting var uhjemlet, og at handlingen representerte grovt brudd på en tjenesteplikt. Videre var Spesialenheten ikke i tvil om at A opptrådte grovt uaktsomt. Straffeloven § 172 var dermed overtrådt.

A ble for overtredelsene gitt et forelegg på kr. 12 000,-, subsidiært fengsel i 12 dager. (Spesialenheten)

Den ene av de tre politimennene som var involvert er tiltalt for bruk av vold og brudd på tjenesteplikten, gikk selv til anmeldelse av en av de arresterte, som han hevder kom med drapstrusler. Spesialenheten for politisaker har tidligere karakterisert denne anmeldelsen som «åpenbart uriktig».

– Skuffende

Advokat Sidra Bhatti i advokatfirmaet Rogstad er bistandsadvokat for de tre fornærmede. Hun uttaler seg til NRK:

– Jeg registrerer at spesialenheten har funnet det bevist at politiets tjenesteperson faktisk har slettet sentrale bevis, jeg reagerer derimot på reaksjonsfastsettelsen. En hvilken som helst annen person ville normalt fått en strengere straffereaksjon enn det som ble gitt her, sier Bhatti.

– Min klient er skuffet over det han oppfatter som en forskjellsbehandling. En polititjenestemann skal selvsagt ha samme straffereaksjon som andre personer ville fått, og det er ikke tilfelle her, forklarer Bhatti. (NRK)

Leder for forsvarergruppen i Advokatforeningen, Marius Oscar Dietrichson er enda skarpere i sin kritikk:

– Politivold er alvorlig, men det er enda verre hvis systemet rundt dysser det ned, skriver falske rapporter og sletter bevis. Det er helt uakseptabelt at politikollegaen dekker det til, og sørger for at bevis blir slettet. Det er et angrep på rettsstaten, og med på å fjerne samfunnslivet, sier Dietrichson. (NRK)

Spesialenheten har brukt Straffeloven § 172 om grovt uaktsom tjenestefeil, som rettslig grunnlag.

Politimann får forelegg for videosletting (NRK)

Les også:

Voldstiltalt politimann hevder politiet ble drapstruet

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.