Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

At datoen for varslet klimadommedag kommer og går uten at noe skjer, har fått klimaforskerne til å helgardere. Nå heter at man først vil se virkningene av klimatiltak på lang sikt. Det får Christian Tybring-Gjedde til å raljere.

Aftenposten har overskriften «Vi satser på vindmøller, elferger og kortreist mat. Men klimaeffekten vil verden først oppleve om noen tiår», en artikkel basert på ny forskning fra Cicero. Det får Tybring-Gjedde til å reagere. 

  • «Det vil ta flere tiår før vi kan være SIKRE på å se effekten på utviklingen av global oppvarming». I studien sies det videre at naturlige variasjoner «forstyrrer» jordens klima. Med andre ord total fullgardering. Og man kan jo legge til at usikkerheten i seg selv vil gjøre at svært mange av oss da allerede vil ha forlatt jordens overflate. Bjørn Samset avslutter med å påpeke at disse funnene (at effekten vil ta lang tid) vil bli utfordrende å forklare til folk og politikere. Det kan jeg forøvrig personlig forsikre ham om. Det skyldes rett og slett fordi de stadig nye teoriene ikke henger sammen, ikke kan dokumenteres samtidig som de verken er historisk sannsynlige eller har en logisk sammenheng, skriver han i sitt ferskeste Facebook-innlegg. 

Den nye teorien synes å bøte på alle tidligere profetier som ikke har gått i oppfyllelse. Vi skal ikke lengre enn noen dager tilbake for å finne en dommedagsprofeti som ikke slo til. Nå heter det seg at det kan ta flere tiår før vi merker effekten av det grønne skiftet. Forsker Bjørn Samset forklarer det slik: 

  • Klimautviklingen er som et stort tankskip i høy fart og store bølger. Hvis du vil bremse setter du utviklingen i revers. Men det vil ta tid før du vil merke at skipet går saktere. Dessuten kastes den frem og tilbake på grunn av bølgene. 

«Et flott metafor som ikke forklarer noe som helst» påpeker Tybring-Gjedde.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂