Jakten på statuer er kommet til Bærum, og MDG leder an. Her fra tilsvarende jakt i London, der Winston Churchill er målet for en hylende mobb. Foro: REUTERS/Dylan Martinez TPX IMAGES OF THE DAY – RC2G4H9061BN/File Photo

Det er ikke bare «klimakrisen» som opptar Miljøpartiet de grønne (MDG). I Bærum ber partiet nå kommunen om å gjennomgå alle gatenavn og sjekke at alle statuer er akseptable. Dette mener man en «antirasistisk organisasjon» kan hjelpe kommunen med å gjennomføre.

Det er Asker og Bærum budstikke som melder om denne nokså oppsiktsvekkende saken, forteller avisen (bak betalingsmur).

I en interpellasjon til kommunestyret 17. juni ba MDGs Signe Bakke Sølberg om at Bærum kommune «gjennomgår gatenavn og offentlig kunst for å gjøre en vurdering av om noe bør endres/fjernes med begrunnelse i antirasistiske standpunkt.

Signe Bakke Sølberg fra MDG utdyper forslaget slik overfor Asker og Bærum budstikke:

Hun mener hvilke personer vi navngir gater etter, og stiller ut i det offentlige rom, sier mye om Bærum som lokalsamfunn.

– Å hylle personer som har stått bak rasistiske holdninger eller handlinger, sender et signal om at vi ikke tar problemet på alvor, sier MDG-politikeren videre.

Hun og MDG har også tanker om hvem som skal  foreta den omfattende gjennomgangen og sensurere kommunenes statuer og veinavn:

– Jeg mener ikke nødvendigvis at offentlig ansatte skal gå gjennom livshistorien til hver enkelt person som har en gate eller vei oppkalt etter seg. Jeg tror heller ikke kommunestyret ville bevilget penger til dette.

– Kanskje en lokalhistorisk forening, som har mye kunnskap fra før, kunne foretatt gjennomgangen. Eller en antirasistisk organisasjon. Hvordan det eventuelt skal løses, får vi se nærmere på hvis forslaget får flertall, legger hun til.

Noe flertall er det foreløpig ikke blitt. Ifølge avisen ble behandlingen av forslaget utsatt til neste møte, men det møter allerede motbør fra flere politikere.

Blant annet skal det fra FrP i kommunen ha kommet en krass, men knapp uttalelse:

– Jeg synes det er så tåpelig at jeg ikke finner det verdt å kommentere, sier Torbjørn Espelien (FrP).

Høyres talsperson Sebastian Otterhals er heller ikke begeistret for ideen, men ikke fullt så kategorisk i sin avvisning:

Otterhals mener det er bra at det reises en debatt om rasisme i kommunestyret, men at statue- og gatenavnforslaget fører en viktig diskusjon på avveie.

– Å diskutere offentlig dekor er en avsporing av en debatt som fortjener bedre. Vi trenger heller en god diskusjon om hvordan vi kan løse utfordringene vi står overfor i dag, deriblant hverdagsrasismen mange opplever. Det er en utfordring også i Bærum, sier han.

Høyre deler med andre ord MDGs syn på at «rasisme er et stort problem» i Bærum, og at man må se etter nye måter å løse dette på. Det er mest de rent praktiske sider ved det hele som later til å bekymre Høyre:

Videre peker Otterhals på at MDGs forslag vil legge beslag på tid og ressurser.

– Det vil ikke være riktig å sende kommunedirektøren og hans ansatte på tur for å lete etter en gate som er oppkalt etter en person som kan ha sagt noe støtende en gang. De har viktigere ting å bruke tiden sin på, sier han.

Høyre-representanten bemerker samtidig at han aldri har hørt om at noen skal ha reagert negativt på et gatenavn eller en statue i Bærum.

– Dersom det skulle dukke opp et konkret eksempel, får vi heller ta diskusjonen da, sier han.

Når noen finner en statue eller et veinavn i kommunen som kan ha «rasistiske» koblinger, er det altså bare å kontakte Høyre i Bærum.

Heller ikke i Bærum Venstre er man entusiastiske over forslaget, selv om man i likhet med både MDG og Høyre brenner for å gjøre noe med «hverdagsrasismen» i Norge. Asker og Bærum budstikke skriver:

Johan Malvik (V) mener det lukter symbolpolitikk av forslaget fra MDG, og kritiserer partiet for å «importere» den amerikanske debatten til Norge.

Også Malvik mener MDGs forslag bidrar til en avsporing av en i utgangspunktet viktig debatt.

– Skal vi bruke tid på strukturelle forskjeller mellom folk, og hverdagsrasismen i dagens samfunn, eller sette administrasjonen til å lete med lupe etter svin på skogen hos personer vi har oppkalt veiene våre etter? spør Malvik.

– Det siste vil ikke løse noen av de alvorlige problemene knyttet til hverdagsrasismen som finnes i dagens samfunn, sier han.

Det er ikke oppgitt når saken vil komme til behandling i kommunestyret, og om det vil bli tilsvarende saker i flere kommuner rundt om i landet.

Kjøp T-skjorten her!

Kjøp Klanen her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.