– Vi er på full fart inn i svenske tilstander. Det kan vi ikke akseptere, sier Frps justispolitiske talsperson Per-Willy Amundsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Frp krever nå hardere tiltak og strengere straffer mot en kraftig økende ungdomskriminalitet i Oslo. Partiet har sørget for 25 millioner kroner ekstra til politiet i byen.

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen er bekymret for utviklingen i ungdoms- og gjengkriminaliteten i hovedstaden.

– Vi er på full fart inn i svenske tilstander. Det kan vi ikke akseptere. Derfor er det svært bra at politiet styrkes, slik at de kan være mer tilstede i utsatte områder, sier Frps justispolitiske talsperson til Nettavisen.

Partileder Siv Jensen påpeker at svært unge nå rekrutteres til grov kriminalitet:

– Vi ser at situasjonen i Oslo nå bare blir verre og verre. Barn så unge som 11 år rekrutteres til å bedrive vold og grov vinningskriminalitet. Det virker som at regjeringen er handlingslammet når problemet kommer opp, sier Siv Jensen til avisen.

Frp har i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett sørget for at politiet i Oslo får 25 millioner kroner «for å sikre en sterk tilstedeværelse i de utsatte områdene», sier Jensen.

Aina Stenersen (Frp), leder for Helse- og sosialutvalget i Oslo kommune, har kalt Oslo-byrådets håndtering av situasjonen «helvetes» dårlig.

Omtrent hver eneste helg kan man lese om ran, overfall og trusler i Oslo i mediene. Fra 2017 til 2019 var det også en firedobling i antall trusler og angrep mot politiet.

Brorparten av tilfellene av vold mot tjenestemann skjer i Grønland krets, ifølge Stenersen.

Vi ser en alarmerende utvikling på tallene for unge mennesker som bærer kniver og slagvåpen. Det bekymrer oss at unge mennesker utøver vold, og dette rammer ofre, og samfunnet hardt.

– Må bli lettere å fengsle barn

Amundsen sa i mai at Frp vil senke kriminell lavalder til 14 år og gjøre det lettere å fengsle barn.

Partiet fremmer ti forslag for Stortinget som blant annet vil gi politiet utvidede fullmakter, skjerpe straffene, og etablere lukket institusjonstilbud for kriminelle barn for å komme gjengkriminalitet til livs.

– Det er ikke aktuelt å fengsle barn under 15 år. Likevel er det behov for en sanksjonsform som er tilstrekkelig disiplinerende til at den kriminelle løpebanen brytes, skriver Amundsen i forslaget.

Også generell bevæpning av politiet, strengere straff for gjengangere, kutt i strafferabatt og redusert kriminell lavalder fra 15 til 14 år står på Frps tiltaksliste.

 

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.