Statuen av britenes tidligere statsminister Winston Churchill ved parlamentet i London ble utsatt for hærverk under Black Lives Matter-demonstrasjonen. Foto: Reuters / Dylan Martinez / NTB Scanpix

Voldelige ekstremister har kapret den antirasistiske protestbevegelsen, sier Storbritannias statsminister Boris Johnson.

– Det er tydelig at protestene sørgelig nok har blitt kapret av voldelige ekstremister, tvitrer Johnson fredag.

Utsagnet kommer som følge av at statuer flere steder i Storbritannia har blitt utsatt for hærverk og revet ned av demonstranter som støtter Black Lives Matter-bevegelsen. Bevegelsen har spredt seg internasjonalt etter politidrapet på afroamerikanske George Floyd 25. mai i USA.

Blant annet ble en statue av Storbritannias tidligere statsminister Winston Churchill ved den parlamentsbygningen i London vandalisert i helgen.

Demonstrantene legger vekt på Churchills rolle i å ha forårsaket den indiske hungersnøden 1943, da millioner av mennesker mistet livet.

– Statuen av Winston Churchill ved parlamentet er en permanent påminnelse om hvordan han reddet landet, og hele Europa, fra et fascistisk og rasistisk tyranni, sier Johnson.

– Han uttrykte holdninger som er uakseptable i dag, men han er en helt som fortjener dette minnesmerket, understreker statsministeren.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.