Statuen av James Cook i Sydney. Foto: Loren Elliott/Reuters/Scanpix

Etter at to statuer av oppdageren James Cook er utsatt for hærverk i Australias største by Sydney, advarer delstatsministeren om strengere lover.

To statuer av kaptein James Cook, oppdageren som i 1770 gjorde krav på Australia til fordel for den britiske tronen, er i løpet av helgen blitt vandalisert. Den ene plassert i Hyde Park midt i Sydney sentrum og den andre i bydelen Randwick, hvor oppdageren står på en høy søyle sentralt i en kryss.

To kvinner er siktet for, uavhengig av hverandre, å ha sprayet ned statuene av Cook.

– Jeg skulle ønske dette ikke hadde skjedd og vil understreke at det bare er noen veldig få som utfører slike handlinger, og som de aller fleste av oss tenker er respektløst og uaustralsk, sa delstatsminister Gladys Berejiklian i New South Wales i en uttalelse mandag.

Hun varsler at hun vil vurdere å skjerpe lovene for å avskrekke framtidig ødeleggelser.

New South Wales var den første britiske kolonien i Australia, og det ble nettopp der engelske innflyttere senere skulle fordrive og undertrykke urbefolkningen som allerede bodde der.

Statuer flere steder over hele verden har blitt utsatt for hærverk og revet ned av demonstranter som støtter Black Lives Matter-bevegelsen. Bevegelsen har spredt seg internasjonalt etter politidrapet på afroamerikanske George Floyd 25. mai i USA.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.