FNs klimapanels eksperter har lenge varslet mindre frost i Australia, men en offentlig finansiert rapport fra Australian Broadcasting Corporation (ABC) konkluderer med det motsatte; at frostsesongen øker i lengde i hele det sydlige Australia, noen steder med hele 40 ekstra dager i året. 

Forskerne har kjent denne langsiktige trenden i årevis uten at hverken de eller media har funnet grunn til å nevne den. Det samme gjelder ABC.

Laveste temperaturer noensinne

Denne høsten er særdeles kald i Australia. I flere byer er det registrert den laveste temperatur noensinne, ned til minus 4,8 grader.

Deler av Queensland, Northern Territory, New South Wales og Western Australia opplevde massiv frost sist helg. Australske Bureau of Meteorology registrerte temperaturer under null grader i for eksempel byen Tamworth. Det er også ventet sne over de australske alper.

Sky News Australias værkvinne Alison Osborne sa at kuldeperioden vil fortsette de neste dagene og i mange områder forventes temperaturer «godt under gjennomsnittet»:

– Dette er til dags dato og uten tvil, den kaldeste målte temperatur i Sydney og Canberra. En rekke mai- og høstrekorder i den nedre ende av skalaen vil med letthet bli slått. Store områder forventes å komme nær frysepunktet.

– Den første virkelige vinterdag

Allerede i begynnelsen av denne måneden falt det sne og hagl i deler av Canberra sydøst i Australia. Beboere kalte det deres «første virkelige vinterdag». Regn, hagl og sne falt også i deler av New South Wales. Den gang slo ikke de lave temperaturene mange rekordene, men det gjør de nu.

Kulderekorder: Det sner i Sydney for første gang siden 1836

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.