En levende rundorm ble oppdaget i hjernen til en australsk kvinne, noe som markerer første gang parasitten er funnet hos et menneske.

Den 8 cm lange rundormen Ophidascaris robertsi ble oppdaget etter at det ble utført hjernekirurgi på en 64 år gammel kvinne av leger ved Canberra Hospital.

Den «strenglignende strukturen» kan ha bodd i hjernen hennes i opptil to måneder, rapporterte BBC.

Parasitten er vanligvis funnet i teppepytoner, ikke-giftige slanger som finnes i Australia. Den har ikke tidligere blitt rapportert hos mennesker.

Det ble mistenkt at ormens larver hadde infisert andre organer i kvinnens kropp også, rapporterte Al Jazeera på tirsdag.

– Dette er det første menneskelige tilfellet av Ophidascaris i verden, sa Dr. Sanjaya Senanayake, en ledende ekspert på infeksjonssykdommer ved Australia National University og Canberra Hospital.

– I henhold til vår kunnskap er dette også det første tilfellet som involverer hjernen til noen pattedyrarter, menneskelig eller annen, la han til.

Dette tilfellet ble dokumentert i septemberutgaven av tidsskriftet «Emerging Infectious Diseases», ifølge The Guardian.

Dr. Senanayake fortalte The Guardian at hans nevrokirurgkollega Hari Priya Bandi sa om oppdagelsen:

– Å herregud, du vil ikke tro hva jeg nettopp fant i denne damens hjerne – og den er levende og kravler.

Puma fødte sjelden albino-unge i Nicaragua

Dr. Bandi, som var den som trakk parasitten ut av kvinnens hjerne, kontaktet Dr. Senanayake og andre sykehuskolleger for råd om neste steg, rapporterte The Guardian.

Kvinnen fra det sørøstlige New South Wales ble først innlagt på et lokalt sykehus sent i januar 2021. Dette var etter at hun hadde lidd av tre uker med magesmerter og diaré, etterfulgt av konstant tørrhoste, feber og nattesvette.

I løpet av 2022 ble depresjon og glemsomhet lagt til symptomene hennes, noe som førte til henvisning til Canberra Hospital.

Are Hogner med en australsk teppepyton.
Foto: Cornelius Poppe / NTB

En MRI-skanning viste at kvinnens hjerne hadde unormaliteter, og kirurgi var nødvendig, rapporterte The Guardian.

– Men nevrokirurgen trodde absolutt ikke at de ville finne en kravlende orm, sa Dr. Senanayake til The Guardian.

– Nevrokirurger håndterer regelmessig infeksjoner i hjernen, men dette var en enestående oppdagelse. Ingen forventet å finne noe sånt, la han til.

Kvinnen bor i nærheten av et innsjøområde bebodd av teppepytoner, rapporterte The Guardian.

Forskerne tror at kvinnen ble smittet etter å ha samlet spiselige busker i nærheten av huset sitt. Disse var sannsynligvis forurenset med parasittiske larver som ble skilt ut i slangens avføring.
 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.