I Sydney, Australias største by, er 300 soldater innkalt for å hjelpe politiet med å håndheve strenge smitteverntiltak i byen, der deltasmitten har spredt seg.

Myndighetene i delstaten New South Wales har slitt med å slå ned utbruddet av den svært smittsomme deltavarianten i Sydney og med å sikre at befolkningen følger de strenge smittevernanbefalingene. Mer enn 3.600 tilfeller er registrert siden midten av juni.

– Politibetjenter vil bli assistert av ADF-personell (det australske forsvaret, red.anm.) når de leverer mat, banker på dører og sjekker at reglene om å holde seg hjemme og isolere seg blir fulgt, sa politisjef Mick Fuller i New South Wales lørdag.

Seks uker med nedstengning

Mer enn fem millioner innbyggere i storbyen og de omkringliggende områdene går inn i den sjette uken av en nedstengning som etter planen skal vare ut august.

Folk får kun forlate boligen sin for å trene, gjøre nødvendig arbeid, dra på sykehuset eller til legen eller for å handle strengt nødvendige varer, som mat.

Overholdelsen av reglene har imidlertid vært varierende, og politiet har gitt ut stadig flere bøter til folk som ikke bryter dem.

Harde kår også i Brisbane

For flere millioner i Brisbane og området rundt blir en nedstengning forlenget til søndag etter at et utbrudd der har vokst til 29 smittetilfeller. Ordren om å holde seg hjemme skulle egentlig fjernes tirsdag.

– Det betyr at det blir en nedstengning på åtte dager. Vi håper virkelig at det er nok til at smittesporerne våre kan spore opp absolutt alle som kan være eksponert for deltasmitte, slik at de kan settes i karantene, sa Queenslands fungerende delstatsminister Steven Miles.

Lang vei tilbake

Fortsatt er kun rundt 14 prosent av Australias befolkning fullvaksinert, og myndighetene lener seg fortsatt tungt på nedstengninger for å bremse smittespredningen.

Statsminister Scott Morrison har tegnet opp en lang vei tilbake til normalen, med et mål om å fullvaksinere 80 prosent av befolkningen før grensa gjenåpnes.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.