Justisminister William Barr. Foto: Erin Scott / Reuters / Scanpix

Upresis ordbruk gir inntrykk av at justisminister William Barr freder Barack Obama og Joe Biden for «granskning». Det er nok å ta munnen for full. Barr bruke uttrykket «criminal investigation». Politietterforskning.

Det er noe helt annet enn granskning. Det Barr sier er at han ikke ser for seg at Obama og Biden blir dratt for en domstol.

Det har heller ikke Trump bedt om. Trump har kun bedt om at Obama må forklare seg for en kongresskomité og det re ikke urimelig gitt alt det som nå kommer frem om Obamas undergraving av først kandidat, så president Trump.

Barr ønsket å roe stemningen på pressekonferansen om Florida-terroristen, da journalistene stilte spørsmål om Obama. Journalistene overdriver og vil vite om Obama kan bli stilt for retten. En slik problemstilling må Barr ta ned. Det kan oppildne stemningen, som er ille nok.

Barr vet at Demokratene har gått til krig, mot hvert eneste skritt han tar.

Da Justisdepartementet frafalt tiltalen mot Michael Flynn, trodde alle at dommer Emmett Sullivan, som har saken, også ville frafalle. I stedet overdrar Sullivan den til en pensjonert dommer som ble utnevnt av Clinton og er en svoren fiende av Trump.

Men det verste var begrunnelsen: Justisdepartementet frafalt tiltalen da det kom frem av FBI-ledelsen hadde pønset på hvordan de skulle få styrtet Flynn. Dermed var intervjuet i Det hvite hus en felle. De to FBI-agentene satt med fasit – utskrift av telefonsamtalen mellom Flynn og den russiske ambassadøren 29. desember. Når de ba ham forklare hva som ble sagt var det en felle for å kunne ta ham i en teknisk løgn.

Enda verre blir det når agentene Strzok og Pientkas referat av intervjuet er borte. Det skal skrives et såkalt 302-dokument umiddelbart etter et avhør. I dette tilfelle er originalen borte og en erstatning er skrevet lenge etterpå. Sammenholdt med alt det andre, vekker ikke det tillit.

Men dommerne Sullivan og Gleeson fant en asburd grunn til å opprettholde tiltalen mot Flynn: Han sier at han løy og når det nå kommer frem at det ikke var sant, er også det en løgn. Flynn skal tiltales fordi FBI presset ham til å lyve!

Det må man si er en original vri.

FBI-avsløringene beviser at det ble begått justismord mot Flynn. Dokumentene som viser at Obama var inneforstått med prosessen mot Flynn, 5. januar og alle søknadene om av-anonymisering, styrker indisiene om at Obama var klar over hva som ble gjort. Trolig var han den som styrte det hele.

Det Barr signaliserer er at det ikke er bare bare å stevne en tidlgiere president. Demokratene har hele tiden sagt «ingen er over loven». Trumps tilhengere tar dem på ordet og det må gjelde begge parter.

Det kan ikke utelukkes at Obama må forklare seg for Kongressen innen det hele er over.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.