Nytt

Vindkrafttårnet i Piteå, etter havariet. Skjermdump: SVT

Mandag havarerte et vindkraftverk utenfor Piteå i Nord-Sverige. Rotoren gikk opp i dobbel hastighet på lørdagen, og da det begynte å blåse enda mer på mandag, falt maskinhuset ned. Ingen ble skadet i ulykken som ikke skulle kunne skje.

Ulykken ble først omtalt i Piteå-Tidningen (betalingsmur) og ble så fanget opp av Ny Teknik og av SVTs Norrbotten-redaksjon.

Företaget: Ingen risk att det sker igen
Företaget väntar nu på en grupp experter från Tyskland som ska ta reda på varför vindkraftverket havererade.

Hur vet ni att det inte sker igen?

– Tillverkarens bedömning är att det inte finns någon risk för det. Det är de initiala slutsatserna som gjorts men en ytterligare utredning kommer att ge svar.

Så tillverkarna menar att det var en engångshändelse?

– Det finns många vindkraftverk av samma typ av system. Så vitt jag vet har det här aldrig skett tidigare, säger Pamela Lundin, Sverigechef vid Enercon. (SVT)

Aftonbladet hadde også en kort nyhetsmelding, men ulykken «som ikke skulle kunne skje» har ellers fått liten oppmerksomhet i svenske medier. Norske medier har ikke rapportert om ulykken.

Store penger i spill

Vindkraftverket ved Ersträsk er bygget og driftet av Enercon, som er i sluttfasen på en installasjon av vel 70 tårn med en total kapasitet på 229,1 MW ved vindparken i Piteå kommune. Hele prosjektet forventes å være ferdig i midten av 2020.

Enercon er en av de virkelig store aktørene innen vindkraft og fornybar energi.

Eieren av Enercon heter Aloys Wobben. Han er tysk og ifølge Forbes har Wobben en nettoformue på 5,9 milliarder dollar (60,3 milliarder NOK). Med det er han nr 334 på Forbes milliardærliste, oppdatert i juli 2019.

Enercon drifter ingen vindkraftselskap i Norge, men de har levert turbiner til blant annet Utsira, Hundhammerfjellet, Bessakerfjellet og Mehuken.

Sist sommer kjøpte det Guernsey-registerte investeringsselskapet ‘The Renewables Infrastructure Group Limited’ (TRIG) 75% av Piteå-prosjektet for 190 millioner Euro (ca to milliarder NOK) i 2019.

TRIG er et investeringsselskap notert på London Stock Exchange. Per februar 2020 hadde TRIG en markedsverdi på over 2,2 milliarder pund og eide en portefølje på over 70 infrastrukturprosjekter for fornybar energi i Storbritannia, Irland, Frankrike og Sverige. (TRIG)

SVT har ikke kommentarfelt under sine nyhetsartikler, men under artikkelen i NY Teknik var det torsdag kveld kommet 70 kommentarer. Nedenstående kommentar var rangert som den beste.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: