Nytt

Bags with food and essential products received from donations are seen ready to be distributed to people in need at Vernets ice rink in Geneva, following the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), Geneva, Switzerland, May 9, 2020. REUTERS/Denis Balibouse

Over 1000 personer sto i kø utenfor en ishockeyhall i Genève lørdag morgen for å få utdelt gratis mat. Fattige og illegale innvandrere har fått merke, mer enn andre, at Sveits stengte som følge av coronakrisen.

Patrick Wieland, leder for Leger uten Grenser-gruppen, sier at en undersøkelse i forrige uke viste at over halvparten av de som mottok gratis mat var illegale innvandrere, andre var asylsøkere, legale innvandrere eller fattige sveitsere.

“In Geneva, one of the richest cities in the world, there have always been people living precariously, especially all the people who work as housekeepers, in agriculture, on construction sites or in hotels, and they found themselves overnight without a job because of COVID-19,” sa han.

Det er hjelpeorganisasjonen Caravane de Solidarité, som sto for utdelingen. Det var sjette gang organisasjonen delte ut gratis mat siden pandemien startet. Det kommer stadig flere og flere folk, sier en talskvinne. Totalt var det rundt 2000 i løpet av dagen. Køen begynte klokken 5 om morgenen.

Videoen fra Reuters viser mange Filippinske kvinner med barn i køen som strakte seg over 1 kilometer.

– Vi trenger mat, sier 64 år gamle Silvia Mango fra Filippinene.

– Alt er blitt så mye vanskeligere etter at coronakrisen begynte, sier hun.

Genève er verdens nest dyreste by å leve i. Odmaa Myagmarjavzanlkham, en 27 år gammel illegal innvandrer fra Mongolia, sa hun hadde ingen andre steder å gå ettersom hun ikke kunne finne jobber som vaskehjelp for sveitsiske husholdninger. Hennes manns gartnerarbeid hadde også stanset opp.

«Det er ingen jobber. Vi finner ikke mat.», sa hun.

Isabelle Widmer, som leder Genèves kriseberedskap, kommenterte:

– Vi vet at denne befolkningen eksisterer. Men det er forbausende å se så fort de blir sårbare av denne krisen.

 

France24.com     Reuters

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!