Sakset/Fra hofta

Dr. Mike Ryan er direktør for Verdens helseorganisasjons (WHO) program for krisesituasjoner. Han leder den internasjonale håndteringen av covid-19 i WHO. Ryan sier at Sverige kan representere en fremtidig modell for land som skal ut av lockdown. Viruset kommer til å finnes lenge, sier han, og vi må gjøre alt vi kan for begrense spredningen, vi må derfor tilpasse oss livet i den situasjonen. Slik som Sverige gjør det nå.

– Jeg tror vi kan lære av våre kollegaer i Sverige, sier Mike Ryan.

Mike Ryan vektlegger det personlige ansvaret og hygiene og ikke minst sosial distansering. Dette mener han Sverige har utført på en god måte ved at myndighetene stoler på den svenske befolkningen.

Det er mange som er uenige med Dr Ryan. Ikke minst i Sverige. Björn Olsen, som er professor ved Universitetet i Uppsala og ekspert på pandemier, varslet tidlig at Sverige er på vei mot en tragedie med tusenvis av døde. Og han har fått rett. Sverige nærmer seg 2500 døde.

Når det gjelder å stole på befolkningens personlige ansvar, så sprer myndighetene hønsemøkk i parkene for å hindre at folk samler seg. Ikke den største tillitserklæringen vi har sett.

Smittetallene ser heller ikke ut til å synke i Sverige:

Ville det ikke ha vært mer naturlig for WHO å fremheve Australias strategi?

Sveriges strategi med å ofre de eldre og svakeste for å holde samfunnet delvis gående i håp om at viruset brenner ut ved flokkimmunitet, er risikofylt. Og det er heller ikke gitt at økonomien kommer raskere på fote i Sverige som følge av denne strategien heller.

Det jobbes intenst i Sverige med å forsvare Tegnell-strategien. Expressens overskrift WHO hyllar Sveriges strategi: Framtida modell, er mildt sagt en overdrivelse. Det gjenstår å se om Sveriges strategi er en vinner, sier Mike Ryan. Ikke akkurat en hyllest.

Expressen

Les også