Nytt

Frem til nå har Verdens helseorganisasjon hevdet at det virker mot sin hensikt for folk flest å bruke munnbind. De sier at folk tar seg lettere til ansiktet, ikke fester det skikkelig og tar av og på munnbindet. De har også sagt at viruset ikke smitter via luften med mindre en coronasyk hoster eller nyser. Men nå virker de ikke så sikre lenger. Det er en mulighet for at viruset allikevel smitter i luften, sier Dr Mike Ryan fra WHO.

Men uansett om viruset er luftbårent eller ikke, så vil et munnbind beskytte andre rundt hvis en som er smittet, og ikke selv har symptomer, nyser utover hele bussen. Ja, selv hjemmelagde masker vil hjelpe, mener WHO nå.

NTB siterer Dr Mike Ryan fra WHO:

Det er en viss mulighet for at viruset kan spres via luftsmitte, men hovedårsaken bak smitten ser fortsatt ut til å være syke folk som hoster eller nyser og dermed forurenser overflater eller andre mennesker med viruset, uttalte WHO-ekspert Mike Ryan fredag kveld.

WHO visste nanturlig nok at det ikke var nok munnbind til alle og at de ville prioritere sykepleiere og leger som har direkte kontakt med coronasyke pasienter.

“We must preserve medical surgical respirator masks for our frontline workers. But the idea of using respiratory coverings or mouth coverings to prevent coughing or sneezing projecting disease into the environment and towards others … that in itself is not a bad idea,” sa Dr. Mike Ryan fra WHO.

“So we can certainly see circumstances in which the use of masks, both homemade or cloth masks, at community level may help in an overall comprehensive response to this disease,” sa han.

Munnbind er blitt obligatorisk i flere land når folk skal handle eller befinner seg i offentlig rom.

Reuters

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!