Ebolamedisinen Remdesivir, som produseres av Gilead Sciences, testes på pasienter med koronavirus i flere land. Foto: Ulrich Perrey / Reuters / NTB Scanpix

De første testene gjort på koronasmittede personer viste at ebolamedisinen Remdesivir ikke hadde noen virkning på viruset, ifølge en rapport fra WHO. Produsenten bestrider rapporten, som senere ble trukket fra WHOs nettsted.

Rapporten ble ved en glipp offentliggjort av Verdens helseorganisasjon på deres nettside torsdag, ifølge The Financial Times.

Etter kort tid ble rapporten tatt ned, men avisa har skjermdump av funnene.

Gilead Sciences, selskapet som produserer Remdesivir, falt med 4,3 prosent på børsen etter at WHO-rapporten ble kjent.

I en uttalelse til FT sier WHO at rapporten som ble publisert er et utkast som nå gjennomgår en såkalt fagfellevurdering. De bekrefter at den ble lagt ut ved en feil.

Før en artikkel blir publisert i et vitenskapelig tidsskrift, er det vanlig at andre forskere som er eksperter på området går gjennom den vitenskapelige metoden som er brukt og sjekker om resultatene stemmer, det er dette som kalles fagfellevurdering.

Nesten lik dødelighet

I sammendraget som ikke er fagfellevurdert, kommer det fram at den kinesiske studien involverte 237 personer, hvor 158 mottok medisinen mens 79 fikk placebo. Hos 18 av pasientene måtte de stanse bruken av Remdesivir grunnet bivirkninger.

Etter en måned hadde 13,9 prosent av pasientene på Remdesivir dødd, sammenlignet med 12,8 prosent av placebogruppen. Forskjellen er ikke stor nok til å være statistisk signifikant.

Bestrider rapporten

Gilead Sciences kritiserer konklusjonen i rapporten som ble publisert, og sier at data fra studien faktisk antyder «en potensiell fordel» ved bruk av medisinen.

Selskapet mener rapportens omtale av medisinens potensielle effekt på covid-19 blir feil når studien ble avsluttet for tidlig på grunn av for få deltakere, noe som igjen er årsaken til at den ikke blir statistisk representativ.

Også Norge gjør forsøk med ebolamedisinen. Testing av Remdesivir på pasienter med koronavirus ble satt i gang ved Haukeland universitetssjukehus i slutten av mars.

Les også:

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.