Trump under den daglige briefingen onsdag 1. april. Det er klare grenser for hvor langt Trump kan gå i forhold til Kina. Foto: Tom Brenner/Reuters/Scanpix

Trump og Pompeo har allerede pådratt seg Kinas mishag ved å snakke om «Kina-viruset». Derfor er spørsmålet om Kina systematisk har underslått antall døde sensitivt.

Bloomberg News skrev onsdag at Trump sist uke fikk en etterretningsrapport som sier at Kina har systematisk underrapportert.

Spørsmålet kom opp på den daglige briefingen onsdag.

“The numbers seem to be a little bit on the light side – and I am being nice when I say that – relative to what we witnessed and what was reported.”

Trump er forsiktig, men når han sier at «jeg er snill når jeg sier det» så er det en indikasjon på at han er klar over situasjonen.

Trump snakket med president Xi Jinping på telefon sist fredag. Det var første gang siden februar og mye vann har rent i havet. Men juks med antall døde var ikke blant temaene som kom opp.

“As to whether or not their numbers are accurate,” he added, “I am not an accountant from China.”

-Jeg er ikke bokholder for Kina, sa Trump og mente med det han ikke kjente «bøkene» deres slik en bokholder gjør. De er lukket.

Nasjonal sikkerhetsrådgiver Robert O’Brien ville heller ikke gå inn på tallene.

“There’s lots of public reporting on whether the numbers are too low,” he said. “You got access to those reports that are coming out of Chinese social media … we just have no way to confirm any of those numbers.

Svaret var en annen måte å si: Ingen kommentar.

Kina er svært lettkrenket når det gjelder alt som har med koronaen å gjøre. Men spørsmålene forsvinner ikke.

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.