Man må si at hesteskonese er en virkelig skjønnhet.

En rapport fra forskere ved South China University of Technology som ble publisert i begynnelsen av februar, forteller at koronaviruset kommer fra en sjelden flaggermus, hesteskonese.  Det er blitt sagt at viruset kom fra de såkalte wet markets, åpne markeder hvor man selger levende dyr. Men hesteskonese ble ikke solgt på markedet i Wuhan. Forskerne har intervjuet 60 mennesker hvorav 59 slår fast at hesteskonese ikke ble solgt på markedet. Det er ikke så rart for det finnes ikke slike flaggermus i 90 mils omkrets.

Derimot ble det eksperimentert på hesteskonese på to institutter, hvorav det ene lå nær markedet, det andre litt unna. Det virker derfor plausibelt at viruset er kommet ut via urin eller blod på noen av de ansatte.

Forskerne sier ikke at viruset kom ut som ledd i et biovåpen-angrep.  Men noe har gått galt på et laboratorium. Det kan også forklare ordren om å ødelegge alle prøver, etter at epidemien var i gang. Noen ville slette sine spor og unngå ansvar.

Denne mørkleggingen driver regimet fortsatt med. En lege på akutten på sykehuset i Wuhan, Ai Fen, sa for to uker siden at de forsøkte å slå alarm da syke mennesker begynte å velte inn. Ai Fen har siden forsvunnet.

Det er australske 60 minutes som har kartlagt opprinnelsen til viruset og myndighetenes reaksjoner.

En av aktørene som kommer svært dårlig ut er Dr. Tadros, leder av Verdens helseorganisasjon. Han har dekket Kinas håndtering hele veien. Den 11. februar sa han at man måtte ikke gi et virus et navn som knyttet det til et land, da det kunne være stigmatiserende og rasistisk.

Kina forsøker nå å omskrive sin egen rolle i virusepidemien, sies det i det australske programmet og organisasjonen som skulle ta seg av verdens helse velger heller å ta kommunistpartiets parti. Det er vanskelig å se hvordan de kan unngå konsekvenser når denne rollen blir kjent.

Det samme gjelder NRK og NTBs rolle i å fremstille Kina i et positivt lys.

Denne saken er så alvorlig at folk vil ha sannheten til syvende og sist.

Men Kina har fått så stor innflytelse at ledere i Vesten nødig støter dem på mansjettene. En av dem er leder for National Institutes of Health i USA, det amerikanske svar på Folkehelsa. Han har tatt et oppgjør med «konspirasjonsteorien» om at viruset er et biovåpen. Men han adresserer ikke det som South China University-forskere sa for to måneder siden: At viruset stammer fra laboratorier, at det gjaldt forskning på en bestemt flaggermus, og at det trolig kom ut ved et uhell eller en graverende slapphet.

 

Kjøp «Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.