Foto: Facebook.

I Italia har Lega-leder og tidligere innenriksminister Matteo Salvini holdt en for ham forholdsvis lav profil under koronakrisen, og den velkjente polemiske snerten hans har ofte veket plassen for uvanlig lojal opposisjon – tidvis kritisk, men også støttende til mye av det regjeringen har gjort.

Men vegringen nordeuropeiske EU-stater som Tyskland og Nederland viser mot å delta i en felles europeisk nysatsning på økonomien, har brakt Salvini tilbake i kjent stil. I en kommentar fredag sier han:

Jeg vemmes av og forakter dette Europa. De har brukt 15 dager på å vurdere om, hvem og hvordan de skal hjelpe, de geniene. Mens folk dør. Det er ikke en «union», det er et reir av slanger og sjakaler. La oss først bekjempe viruset, så tenker vi på Europa siden. Og ved behov tar vi farvel. Uten å si takk for oss. Så dra til…

Salvini mener altså at Italia om nødvendig må forlate EU, og han fremfører poenget i en stil som er uvanlig hardtslående, selv til ham å være.

Det kan tolkes som et forsøk på å gjenvinne oppmerksomheten ved å surfe på en antieuropeisk bølge blant italienerne, i en tid hvor regjering og institusjoner har vært mest i søkelyset.

Ikke desto mindre er det et klart brudd med Salvinis tidligere politiske linje, der han har tatt til orde for at Italia bør forbli i EU, men samtidig forsøke å forandre unionen fra innsiden.

Salvini er ikke alene om å etterlyse EUs hjelp. Også statsminister Giuseppe Conte og president Sergio Mattarella signaliserer i disse dager økende utålmodighet med Brussel.

Koronapandemien tegner fremdeles til å bli en alvorlig, kanskje eksistensiell, krise for EU.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.