Italias og EUs flagg på balkongen over inngangen til Palazzo Madama i Roma, der det italienske Senatet holder til. Foto: Cezar Suceveanu / Wikimedia Commons.

Italias forhold til EU er blitt kraftig forverret under koronaepidemien, og det er i øyeblikket kun 25 prosent av de spurte som har tillit til «Europa» – et uttrykk som i politisk sammenheng er synonymt med unionen.

Denne lave andelen går frem av en meningsmåling fra det italienske opinionsinstituttet Noto Sondaggi som er offentliggjort på nyhetsportalen Quotidiano.net, et samarbeid mellom regionavisene La Nazione, Il Giorno og Il Resto del Carlino.

Resultatet er ensbetydende med en voldsomt skuffelse i tradisjonelt pro-europeiske rekker i Italia, konkluderer det italienske nyhetsbyrået Adnkronos. Andelen som definerer seg selv som «europeister», har da også sunket fra 64 prosent til 49 prosent, en nedgang på hele femten prosentpoeng på noen uker.

I den samme målingen er det 72 prosent av de spurte som mener at Europa ikke på noen måte har bidratt til å avhjelpe den medisinske nødsituasjonen i landet.

I en kommentar til sin egen undersøkelse meddeler opinionsinstituttet at tallene kan skyldes en stemningsbølge, der mange italienere sitter med følelsen av å være overlatt til seg selv. Italias statsminister Giuseppe Conte sa da også nylig at EU risikerer å miste sitt eksistensgrunnlag dersom unionen viser seg ute av stand til å hjelpe medlemslandene og deres innbyggere under koronakrisen.

Det er videre blitt stilt spørsmål om hvordan respondentene ser sin egen situasjon under koronakrisen. En tredjedel av dem som er i arbeid, frykter for jobben sin, hva enten frykten gjelder tap av arbeidsplassen eller synkende oppdragsmengde. Denne engstelsen rammer ikke offentlig sektor.

Til tross for at det gis tre måneders arbeidsledighetstrygd, er det 22 prosent av de spurte som frykter at de ikke vil ha råd til å gjøre alle nødvendige innkjøp i neste måned. 66 prosent tror at de blir nødt til å tære på sparemidler i de neste månedene.

77 prosent sier at de anser smitteverntiltakene iverksatt av regjeringen som nødvendige, mens 26 prosent tviler på at disse har den ønskede virkningen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.