Fagdirektør Matthias Baaske får utført en korona-test av sykepleier Vilde Vik på sykehuset. Bildet er en illustrasjon av testprosedyrene. Om få dager kan britene teste seg selv hjemme. Public Health England er straks klare til å distribuere hjemmetester for både sykehuspersonell og andre som ønsker å vite om de er eller har vært smittet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Tusenvis av 15-minutters hjemmetester for koronavirus vil bli levert av Amazon til personer som selvisolerer seg med symptomer i løpet av få dager. Testen er også straks tilgjengelig på lokale apotek, ifølge Public Health England (PHE), melder The Guardian.

Professor Sharon Peacock, direktør for den nasjonale infeksjonstjenesten ved PHE, sa til parlamentsmedlemmer i vitenskaps- og teknologikomiteen, at massetesting i Storbritannia vil være mulig innen neste uke.

Testen ser ut som en graviditetstest og innebærer å stikke fingeren for å produsere en dråpe blod, som deretter blir analysert av enheten. Den vil først bli validert i Oxford, for å sikre at den fungerer så bra som forskerne håper. Regjeringen har allerede bestilt 3,5 millioner hjemmetester.

– Når de har blitt testet denne uken, og hoveddelen av testresultatene foreligger, vil de bli distribuert til samfunnet, sa Peacock til avisen.

På spørsmål om de ville være tilgjengelige i løpet av dager i stedet for uker eller måneder, sa Peacock: «Ja, absolutt.» Hun har også vært klar på at testen skal bli svært billig.

Enkelt tilgjengelige hjemmetester vil være til enorm hjelp i arbeidet mot sykdommen. Helsepersonell i karantene med symptomer vil umiddelbart vite om de har – eller har kommet seg fra – Covid-19, slik at de eventuelt kan komme tilbake på jobb før karantenetiden er ute.

Helsearbeidere eller andre vil kunne vite om de har hatt viruset og dermed er immune, noe som betyr at de vil kunne gjenoppta dagliglivet, ikke lenger måtte jobbe hjemmefra eller holde avstand fra andre mennesker. Det er relativt bred enighet om at dersom du først har hatt Covid-19, vil du senere være immun mot sykdommen, og dermed heller ikke smittefarlig for andre.

Testen registrerer et antistoff som oppstår veldig tidlig i infeksjonen, samt et hormon som økes i kroppen som respons på viruset. Resultatene av noen av hjemmetestene kan avleses umiddelbart, mens andre må tolkes av helsepersonell.

– Det bestilles tester over hele Europa og andre steder og kjøpes i Sørøst-Asia. Dette er utbredt praksis. Vi er ikke alene om å gjøre dette, sa Peacock til avisen.
Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂