Spania blir fra mandag det første EU-landet som behandler korona som et vanlig influensavirus. Krav om selvtesting og hjemmekarantene avskaffes for alle unntatt helsearbeidere og de over 60 år.

From today people with mild symptoms of the virus will not have to take a test. Public health officials recommend instead that they reduce social interaction as much as possible, avoid contact with vulnerable groups and wear a mask at all times outside their home.

Fra i dag behøver ikke folk med milde symptomer på viruset ta en test. Offentlig helsepersonell anbefaler i stedet at de reduserer sosial samhandling så mye som mulig, unngår kontakt med sårbare grupper og at de til enhver tid bruker maske utenfor sine hjem. (The Times)

Kun de som anses å være spesielt utsatt, vil måtte følge tidligere pålegg om å teste seg og holde seg hjemme. Det gjelder alle over 60 år, gravide, personer med immunsvikt og også helsepersonell, ettersom de jobber med mennesker som er sårbare for sykdommen.

Spania var spesielt hardt rammet da pandemien brøt ut i Europa i 2020. Men nå er situasjonen betydelig bedre. Kun i 3,6 prosent av sykehussengene ligger det nå pasienter med covid-19. (NTB)

Ingen ekstradoser

Vel 84 prosent av Spanias befolkning ansees som fullvaksinerte, men i motsetning til Frankrike og Tyskland vil ikke Spania gi eldre noen fjerde dose.

The European Medicines Agency (EMA) insisted last week that there is no scientific basis to justify a fourth jab. «There is still no evidence to justify a recommendation for a second booster dose for the general population,» said its head of vaccination strategy, Marco Cavaleri.

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) insisterte i forrige uke på at det ikke er vitenskapelig grunnlag for å anbefale en fjerde dose. – Det er fortsatt ingen bevis som rettferdiggjør en anbefaling for en (andre) boosterdose for den generelle befolkningen, sa byråets lede for vaksinasjonsstrategier, Marco Cavaleri. (SiE)

Spania startet rett før jul en vaksinasjonskampanje rettet mot landets 3,26 millioner barn i alderen 5–11 år. Kampanjen har blitt møtt med demonstrasjoner flere steder i landet. Denne motstanden antas å ha styrket posisjonen til høyrepartiet VOX, som for to uker siden for første gang fikk plass i en regionsregjering. Sammen med Popular Party (PP) vil de styre regionen Castilla y León.

Spain ends Covid test and isolation laws (The Times – betalingsmur)

Spain opts not to give a fourth Covid jab to the elderly, for now (Sur in English)

Spain: Far-right Vox party enters regional government for the first time (Euronews)

Les også:

Matkrisen kommer nærmere – det gjør også migrantene

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.