Det regner med tåregass og røykbomber mot grekerne. Tyrkerne vil skape dårlig sikt og kaos på den greske siden slik at migrantene kan ta seg inn i Hellas og EU. Gresk militære svarer med å plassere biler med sterke vifter som blåser tåregassen bort slik at siktet skal forbli så bra som mulig.

 
Grekerne svarer med kjempevifter:

Greske jagerfly over grenseelven Evros. En klar beskjed til Tyrkia.

f16_evros
Onsdag 25. mars er det Hellas’ frigjøringsdag – da de startet frigjøringskrigen fra Tyrkia i 1821. Hellas hadde vært under muslimsk styre som en del av det Ottomanske riket siden 1453. Den 25. mars 1821 heiste biskop Germanos fra Patras revolusjonsflagget over klosteret Agia Lavra på Peloponnese. Eleftheria i thanatos (frihet eller død) var mottoet for frihetskampen. Det ble også det moderne Hellas’ motto.

Image result for agia lavra

Agia Lavra (hellige Lavra) – et av de eldste klostrene på Peloponnes-halvøya i frontlinjen for symbolsk religiøs krigføring. Tyrkerne brente det ned til grunnen i 1585, grekerne bygget på nytt og klosteret ble brent igjen i 1715 og 1826 av den ottomanske lederen Ibrahim Pasha. I 1850 ble klosteret igjen bygget opp og fikk stå i nesten hundre år før tyskerne brente det i 1943.

På nasjonaldagen 25. mars er det (ikke i år selvsagt!) barnetog i alle byer med barn i nasjonalkostymer og med greske flagg. Det er også en militærparade.

Image result for greece independence day children

Sunn nasjonalisme hos et folk som er glade i landet sitt.

Det er helt naturlig for grekere å ville forsvare grensen sin mot muslimer. De kjenner sitt lands historie.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.