Tegning: Karine Haaland

Finansminister Jan Tore Sanner (H) vil ikke kutte i Statens bruk av eksterne konsulenter, men får kontant svar av opposisjonen.  – Staten bør se på daukjøtt, sier Marit Arnstad (Sp) til VG. Ifølge avisen brukte Staten 8 mrd kr på kjøp av eksterne konsulent-tjenester i 2019.

For en uke siden var Arnstads partileder Trygve Slagsvold Vedum ute i nyhetene med et forslag om å kutte Statens bruk av konsulenttjenester fra PR-byråer. Han ville i stedet bruke pengene å redusere ferjeprisene rundt om i landet. De har som kjent eksplodert det siste året, blant annet som en følge av manges fanatiske kamp for å elektrifisere vanlige folks hverdag, også ferjetrafikken.

– I de elleve første månedene i fjor brukte regjeringen og staten 687 millioner kroner på konsulenttjenester til kommunikasjonsrådgivning og organisasjonsutvikling, sier Vedum til NTB.

– Min oppfordring er: Kutt all den konsulentbruken, sier han.

Pengene staten sparer, kan i stedet brukes på å få ned billettprisene på ferjene, mener Vedum, som beskylder staten for å bruke altfor mye penger på «spinn og spill» mens folk langs kysten gjør opprør mot dyre ferjebilletter.

Den gang svarte den nyutnevnte Finansminister Sanner at konsulentbruk kan være fornuftig.

Sanner viste blant annet viste til organisasjonsutvikling og planlegging av samferdselsprosjekter som felt der konsulenter gir viktige bidrag. (NTB)

I torsdagens intervju med VG, utdyper han dette svaret slik:

– Statlige virksomheter flest bruker i hovedsak konsulenter på IT og prosjektering av viktige investeringer for folk og næringsliv over hele Norge, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Statsråden viser til at opposisjonens kuttforslag eksempelvis ville ført til

  • Forsinkelse i planleggingen av E18 Lysaker-Ramstadsletta
  • E39 Hordfast og E39 Rogfast
  • Nedtrapping av DigiBarnevern, et system som skal øke kvaliteten i barnevernet
  • Utsatt innføring av 11 måneders studiestøtte

– Faktum er at konsulentbruk i staten sørger for at prosjekter blir gjennomført og kvalitetssikret, sier Sanner.

– PR-konsulenter bør kuttes

Med det la han døren åpen for Marit Arnstad til å gjenta sin partileders krav fra Stortingets spørretime i forrige uke.

– Staten bruker altfor mye på ekstern pr-rådgivning. Alle departementer og direktorater har store, interne kommunikasjonsenheter som burde kunne håndtere utfordringene, sier Arnstad.

Sp vil ta pengene fra konsulenter innen til organisasjonsutvikling og kommunikasjonsrådgivning, som ifølge regjeringen i fjor kostet staten over 700 millioner kroner.

De siste 200–300 millionene vil Sp ta fra uspesifiserte konsulenttjenester, som utgjør over tre milliarder.

– Vi tror staten har lagt seg til en vane å bestille eksterne rapporter, når arbeidet kunne vært utført av eget embetsverk. Det er daukjøtt innen konsulentbruk som staten burde se på, mener Arnstad. (VG)

Kanskje Jan Tore Sanner vil skylde på at det er så mange kostbare eldre i Staten? Kanskje burde han ta en telefon til tidligere milliardær Jens Ulltveit-Moe for å høre hvordan han kan hjelpe til med å spare penger. Eller kanskje ikke? Uansett er de begge medlemmer av samme vinner-klasse som Knut Arild Hareide (KrF).

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.