– We are no better than our Viking ancestors, proklamerer det som tilsynelatende er en afrikaner i videoen.

– Det skandinaviske finnes ikke, hevder SAS i sin siste reklamefilm. Alt som er godt og fint, alt skandinaver setter pris på, har kommet utenfra.

Reaksjonene på sosiale medier er nådeløse, såpass sterk ble stormen mot SAS at videoen tirsdag kveld ble fjernet fra nettet.

Reklamefilmen innledes med en kvinnstemme som spør hva som er skandinavisk:

– What is really scandinavian? Absolutely nothing.

– Alt er kopiert, forklarer stemmen.

Videoen ble raskt lastet opp på nytt, se den her:

https://www.youtube.com/watch?v=KDHQ1afuFk0&fbclid=IwAR18f2KII35VKmYtSwzGs2mruSeGzaYsldPmMNbkhugNJ4GZnhnc25MggfY

Eller her, om YouTube skulle prøve å «utrydde» den. Vi har lastet den ned for sikkerhets skyld:

Filmen fortsetter med en gjennomgang av forskjellige ting som, ifølge SAS, ikke er skandinaviske. Alt fra smørbrød, lakris, fødselspermisjon, til kjøttboller, binders og mye mer. Ingenting er skandinavisk, alt har kommet utenifra.

Alt som finnes i Skandinavia, og særlig alt som svensker, nordmenn og dansker er glade i og stolte av, er lånt, kopiert eller»stjålet» fra andre land og kulturer – omtrent slik kan innholdet i reklamefilmen, produsert av det danske reklamebyrået «&Co» og regissert av svensken Gustav Johansson, oppsummeres.

– Om vi inte hade varit så nyfikna på vår omvärld hade Skandinavien inte sett ut som det gör, sier Martin Adonis, kampanjeansvarlig i SAS, i en pressemelding.

«Ursvenskt är bara barbariet»

Det er kanskje ingen tilfeldighet at filmen er regissert av en svenske. Svenske politikere har gjennom årene kommet med uttalelser i samme gate: «Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.» sa daværende statsminister Fredrik Reinfeldt under et besøk i Ronna i Södertälje.

Tidligere leder av Socialdemokraterna Mona Sahlin mente at svensker var misunnelige på innvandrerne: «Ni har en kultur, … Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker».

11.000 nedstemmer

På sosiale medier er folk rasende på SAS – the scandinavian flag carrier. Like etter klokken 23 tirsdag kveld hadde filmen fått 11.000 nedstemmer på YouTube – og et par hundre tomler opp.

Mange er sinte og irriterte på SAS, men flere er også kreative og humoristiske:

Sverigedemokraternas partisekretær Richard Jomshof er ikke nådig: «Regelrätt jävla nonsens och självhat», skriver han, og lover aldri mer å fly med SAS.

https://www.facebook.com/richard.jomshof/posts/1292612537590400

Omlag klokken 23.20 tirsdag var SAS’ egen opplastning av filmen fjernet fra YouTube (skjermdump), og fra SAS’ egen Facebook-side.

Fra en tidligere SAS-reklamefilm, The Arrivals:

Støtt Document

Norsk offentlighet trenger mer enn noensinne en alternativ mediekanal. Hvis du som leser vil ha tilgang til nyheter og analyser som forteller en annen historie, som ikke gjør deg schizofren, med sin blanding av historier uten intellektuell forståelse og sammenheng, skal du støtte Document.

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Det er mange måter du kan bidra på:

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Document.no Vipps org.nummer er 13629

 

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.