Blomster er lagt ned på stedet hvor Marianne Haugen ble drept i Sarpsborg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Flerkulturen arter seg litt forskjellig fra sted til sted i Skandinavia.

I Sarpsborg i Sør-Norge ble 54 år gamle Marianne Haugen tirsdag knivdrept av en 31 år gammel somalier mens hun satt i bilen.

Og i Kiruna i Nord-Sverige ble en 21 år gammel mann onsdag knivdrept av en 47 år gammel afghaner og hans sønner på 17 og 15 år på en lokalbuss.

Kilder opplyser til Samhällsnytt at motivet for drapet i Kiruna var æresbasert. Den svenske avisen skriver at de tre afghanerne kom til Sverige fra Iran i 2012.

De ska i första omgången ha nekats uppehållstillstånd men stannat i Sverige och beviljats det vid en ny ansökan.

Fadern, 47-årige Mohammad-Jawad Ahmadi, är endast medborgare i Afghanistan. Hans två 15- respektive 17-åriga söner visar sig däremot ha erhållit svenskt medborgarskap den 28 februari 2019, vilket innebär att åklagaren inte kan yrka på utvisning. Troligtvis kommer inget sådant yrkande att göras heller för pappan på grund av familjeanknytning i Sverige.

Facebook harselerer den kurdisk-svenske sosialøkonomen og forfatteren Tino Sanandaji over svenske politikeres reaksjoner på drapet i Kiruna:

Trots stark kulturell koppling har politiker förnekat detta och läxat upp svenska män, med uttalen i stil Morgan Johansson «Det viktiga är signalen till Sveriges män och pojkar»

Stefan Löfven «Vi ska inte koppla det här till invandring», «Det är på tiden att vi pratar mer allmänt om det här, både män och pojkar», medan Ulf Kristersson stämde in «Vi som är pappor måste prata med våra söner. Vi måsta säga vad som är rätt och fel.»

Detta populistiska budskap bortser från vetenskaplig faktum att kulturer skiljer sig i syn på rätt och fel: den Afghanska pappan liksom Fadimes mördare pratar med sina söner före mordet, det är just det som är problemet. I ett land där detta typ av brott blivit allt vanligare betalar offren ett högt pris för envis kriminologisk okunskap.

Mordene denne uken føyer seg inn i en lang rekke historier om personer som kommer til Norge og Sverige fra islambeltet for å forringe våre samfunn. Det er lett å se at det var et historisk feilgrep av kolossale dimensjoner å åpne for såvel den somaliske som den afghanske masseinnvandringen til Skandinavia.

Men maktmennesker vil aldri finne på å si at vi har et problem med innvandret voldskultur. Det kommer heller generelle formaninger, som om problemet i dette tilfellet var skandinaviske fedres manglende kommunikasjon med sine sønner.

Det mest fornuftige ville utvilsomt være å tilrettelegge for at så mange som mulig fra Somalia og Afghanistan kan vende tilbake til sine opphavsland. Men slike tiltak er ikke engang en del av forestillingsuniverset til norske politikere.

 

Kjøp billetter til lanseringen av Johan Westerholms bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.